Την ανιούσα έχουν πάρει οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε εγχώριο και περιφερειακό επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, στη χώρα μας για τον Ιούλιο αυτές θα αυξηθούν έως και κατά 20% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, «φουσκώνοντας» αντίστοιχα τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Η ανοδική τάση που συνεχίζεται και τον Ιούλιο, έχει διαμορφώσει τη χονδρική έως και σήμερα (12/7) περίπου 21% πιο πάνω συγκριτικά με τον Ιούνιο ή σε απόλυτα νούμερα στα 120,28 ευρώ/MWh από 98,89 ευρώ/MWh.
Αυξήσεις σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια
Η άνοδος των τιμών για τα πράσινα τιμολόγια είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, με ανατιμήσεις που έφτασαν έως και το 70% σε μηνιαία βάση.
Οι νέες αυξήσεις θα γίνουν αισθητές τον Αύγουστο τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα προϊόντα με ex ante τιμολόγηση (δηλαδή με προαναγγελία τιμής). Για τα κίτρινα προϊόντα με ex post τιμολόγηση (με οριστικοποίηση της χρέωσης μετά το μήνα εφαρμογής), οι αυξήσεις θα περάσουν στους λογαριασμούς ήδη από τον Ιούλιο.
Η χονδρική στην Ελλάδα για τη σημερινή μέρα ανήλθε στα 190,13 ευρώ/MWh, λίγο ψηλότερα από τα επίπεδα της Πέμπτης (11/7) που σημείωσε άλμα +60% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
Φθηνό μείγμα το μεσημέρι, ακριβό το βράδυ
Τα φωτοβολταϊκά που σημειώνουν υψηλή συμμετοχή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά τις μεσημεριανές ώρες, βοηθούν στη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών. Ωστόσο νωρίς το βράδυ (λίγο μετά τη δύση του ηλίου), όταν τα φ/β σταματούν να συνεισφέρουν στην ηλεκτροπαραγωγή και η ζήτηση ακόμη δεν έχει υποχωρήσει- οι συμβατικές μονάδες καλούνται να συμπληρώσουν την παραγωγή που απαιτείται, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Πέμπτη το απόγευμα οι τιμές άγγιξαν τα 500 ευρώ/MWh ενώ σήμερα θα ανηφορίσουν περαιτέρω στα 550 ευρώ MWh, σημειώνοντας υψηλό 12μήνου.
Το φαινόμενο των υψηλών αυτών τιμών αποδίδεται κατά βάση στην έντονη ζέστη των ημερών -που προκαλεί αυξημένη ζήτηση- καθώς και στη μειωμένη παραγωγή των αιολικών. Σημειώνεται ότι οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για νέα θερμή εισβολή τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ένας ακόμη παράγοντας αυξήσεων είναι και οι «αλυσιδωτές αντιδράσεις» της ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Για παράδειγμα, από την Πέμπτη η αύξηση που σημειώθηκε στη χονδρική της Ουγγαρίας, φτάνοντας τα 230 ευρώ/MWh, προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων σε περιφερειακό επίπεδο (Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη), επηρεάζοντας και την Ελλάδα.
Οι συντηρήσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη νότια και κεντρική Ευρώπη που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα ολοκληρωθούν σύντομα, σχετίζονται με την παραπάνω κατάσταση. Πάντως, εν μέσω της θερινής περιόδου ακόμη και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των γραμμών αυτών δεν φαίνεται να προλαβαίνει να «πιέσει» τις τιμές προς τα κάτω.