MENU

Μειώθηκαν οι συνολικές εκπομπές ρύπων της Amazon το 2023

Στόχος το καθαρό μηδέν έως το 2040

Οι συνολικές εκπομπές ρύπων του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon μειώθηκαν κατά 3% πέρυσι, καθώς η εταιρεία πέτυχε τον στόχο της να συνδυάζει όλη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει παγκοσμίως με ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η ενέργεια που χρησιμοποιούν και οι εκπομπές που δημιουργούν οι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται υπό έλεγχο, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Amazon έχει ως στόχο να επιτύχει καθαρό μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040 και το 2019 έθεσε ως στόχο την αντιστοίχιση του 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, τον οποίο έχει πλέον επιτύχει.

Οι συνολικές εκπομπές της Amazon ήταν 68,82 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2023, από 70,74 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για τη βιωσιμότητα.

Οι συνολικές εκπομπές της Amazon περιλαμβάνουν τις εκπομπές που παράγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού της, τα logistics τρίτων και την αγοραζόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εκπομπές από τις άμεσες δραστηριότητες της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 7% σε 14,27 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που σύμφωνα με την Amazon οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των πακέτων που παραδίδονται από την ομάδα logistics και στη συνολική ανάπτυξη της επιχείρησης. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επίσης τα κέντρα δεδομένων της.

“Γνωρίζουμε ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Για να τροφοδοτήσουμε αυτή τη ζήτηση και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε προς τους κλιματικούς μας στόχους, θα χρειαστούμε διαφορετικές πηγές ενέργειας από ό,τι είχαμε αρχικά προβλέψει”, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο κ. Chris Roe, διευθυντής της Amazon, Worldwide Carbon.

Η Amazon επένδυσε πέρυσι σε 112 νέα έργα ΑΠΕ, ενώ έχει επενδύσει σε περισσότερα από 500 αιολικά και ηλιακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιπροσωπεύουν 28 γιγαβάτ ισχύος, ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα