MENU

Τρία πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ στη δουλειά σας

Σύμφωνα με την HR μάνατζερ Valerie Rodriguez

Η 31χρονη Valerie Rodriguez, εργάζεται για εδώ και μία δεκαετία στην ως διευθύντρια στον τομέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Προτείνει τρία πράγματα που δεν πρέπει να κάνει κανείς στη δουλειά. Να πώς περιγράφει την εμπειρία της.

«Εργάζομαι στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού εδώ και 10 χρόνια. Τα κάνω όλα: καθοδηγώ τους ηγέτες, προωθώ τη δέσμευση, ενισχύω το ηθικό της ομάδας και πολλά άλλα. Όταν πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό, οι εργαζόμενοι είναι συνήθως περίεργοι για το πώς να ξεχωρίσουν στη δουλειά τους.

Σε αυτό, θα έλεγα να υπερβείτε τα εσκαμμένα, να βρείτε τρόπους να είστε καινοτόμοι και να έρχεστε στο τραπέζι με λύσεις, όχι μόνο με προβλήματα. Πέρα όμως από αυτά που πρέπει να κάνετε, υπάρχουν και πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

Αφού δούλεψα στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για 10 χρόνια, ιδού τρία πράγματα που δεν θα έκανα ποτέ στον εργασιακό χώρο.

Μην μοιράζεστε υπερβολικά

Το κύριο σημείο που συστήνω είναι να μην υπερβάλλετε στην εργασία σας. Είναι εύκολο να βολευτείτε με τους συναδέλφους σας. Εξάλλου, περνάτε οκτώ ώρες την ημέρα μαζί τους, αν όχι περισσότερες. Ακόμα και για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, ανάλογα με τον ρόλο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική σύνδεση με τους συναδέλφους, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι οι αυτόματοι φίλοι σας.

Το υπερβολικό μοίρασμα στη δουλειά συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν υποθέσεις ή να παίρνουν αποφάσεις για εσάς- ακόμη και αν υπάρχει καλή πρόθεση, δεν είναι καλή ιδέα.

Για παράδειγμα, χωρίς να το πολυσκεφτώ, είπα κάποτε σε έναν συνάδελφο για τα προβλήματα που είχα με το αυτοκίνητό μου. Στη συνέχεια, μερικούς μήνες αργότερα, μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο εργασίας, που απαιτούσε να οδηγώ σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Όταν ο διευθυντής μου κάθισε μαζί μου, μου ανέφερε ότι είχε ακούσει για τα προβλήματα με το αυτοκίνητό μου και εξέφρασε την ανησυχία του μήπως “κολλήσω”. Ως αποτέλεσμα, η ευκαιρία εργασίας δεν μου δόθηκε.

Ήμουν πολύ στεναχωρημένη και ένιωθα ότι με είχαν κάψει. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν πρέπει να μοιράζομαι πράγματα της προσωπικής μου ζωής με τους συνεργάτες μου, καθώς δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να σταθμίσουν και να πάρουν αποφάσεις για μένα.

Μην είστε ταπεινοί

Έχω μάθει να μην είμαι πολύ ταπεινή όταν πρόκειται για τον εργασιακό χώρο. Δεν εννοώ ότι κάποιος πρέπει να είναι αλαζόνας, να πιστεύει ότι είναι καλύτερος από όλους τους άλλους, διότι ούτε αυτό θα σας πάει πολύ μακριά. Πιστεύω ότι μπορείς να είσαι ευγενικός και με ενσυναίσθηση, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να αφήνεις τους ανθρώπους να σε “πατάνε” και δεν πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου τελευταίο σε σύγκριση με τους άλλους.

Στο ρόλο μου ως HR, έχω παρατηρήσει ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ άμεσοι σχετικά με τα επιτεύγματά τους και πιο φωναχτοί, ενώ τα σούπερ ταπεινά άτομα τείνουν να μη μιλούν για τα επιτεύγματά τους ή να υπερασπίζονται τον εαυτό τους τόσο πολύ.

Ως αποτέλεσμα, είναι ευκολότερο να τους προσπερνούν για προαγωγές και να περνούν στο παρασκήνιο. Εγώ η ίδια κάποτε πίστευα πολύ ότι η δουλειά μου θα μιλούσε από μόνη της, αλλά από τότε έμαθα ότι αν δεν υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, δεν θα το κάνει κανείς άλλος.

Μην μένετε πολύ ώρα στα πάρτι

Ως κάποιος που έχει εργαστεί στο HR, έχω διαδραματίσει ρόλο στη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες έπρεπε να μείνω μέχρι το τέλος ή απλά να πεταχτώ όταν μπορούσα. Ως αποτέλεσμα, έχω δει περισσότερα αρνητικά πράγματα να βγαίνουν από το να μένεις πολύ ώρα σε εταιρικές εκδηλώσεις παρά θετικά. Μερικές φορές, φταίει το αλκοόλ – οι άνθρωποι αρχίζουν να πίνουν και το παρακάνουν.

Άλλες φορές, οι άνθρωποι θα είναι πολύ νηφάλιοι, αλλά θα παίρνουν κακές αποφάσεις επειδή βρίσκονται με τους συναδέλφους τους, αλλά σε διαφορετικό περιβάλλον από το γραφείο. Όταν επιστρέφουν στο γραφείο την επόμενη μέρα, κυκλοφορούν φήμες.

Εγώ προσωπικά θέλω να είμαι εκ του ασφαλούς και συνήθως δεν μένω στα πάρτι για περισσότερο από μία ή δύο ώρες, εκτός αν είναι απαραίτητο. Το θέμα είναι το εξής: Ακόμα κι αν είστε καλά και δεν συμμετέχετε σε κάτι κακό, αν δείτε κάτι, οι πιθανότητες είναι ότι το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή το νομικό τμήμα θα σας χτυπήσουν την πόρτα.

Σχετικά Άρθρα