MENU

ΕΣΠΕΝ: Απαραίτητα τα κίνητρα για την στήριξη του net-billing από τους Προμηθευτές

Να είναι ελεύθερη η επιλογή ΦΟΣΕ αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς το ΥΠΕΝ

Τις θέσεις του όσον αφορά το net billing περιλαμβάνει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ο σύνδεσμος προμηθευτών ΕΣΠΕΝ.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της επιστολής του ΕΣΠΕΝ προς το ΥΠΕΝ:

Όσον αφορά τον ενεργειακό συμψηφισμό, για τις μη τηλεμετρούμενες παροχές του Διασυνδεμένου Συστήματος, του ΜΣΣ Κρήτης και του Συστήματος των ΜΔΝ, καθώς και για τις τηλεμετρούμενες παροχές του ΜΣΣ Κρήτης και του Συστήματος ΜΔΝ, δεν έχει επέλθει ακόμη οποιαδήποτε διόρθωση, με το ρυθμιστικό κενό και τη συνεπακόλουθη οικονομική ζημία των Προμηθευτών να συνεχίζουν να υφίστανται.

Σχετικά με τη διενέργεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, απαιτείται η συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να εξορθολογιστεί η προβληματική διαδικασία εκκαθάρισης, αφενός ως προς τον καταμερισμό της εγχυθείσας ενέργειας στις εκάστοτε παροχές κατανάλωσης, και αφετέρου ως προς τη διασφάλιση της οικονομικής ουδετερότητας των Προμηθευτών.

Αναφορικά με τη διαστασιολόγηση της ισχύος των σταθμών παραγωγής που εντάσσονται σε σχήμα net billing, θεωρούμε ότι ορθώς τίθεται ανώτατο όριο σε σχέση με την ισχύ των αντίστοιχων συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.

Μελλοντικά, θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να τίθεται περιορισμός ως προς την επιλογή ΦοΣΕ από τους αυτοπαραγωγούς, καθότι η δραστηριότητα αυτή – ακόμη και για την εξυπηρέτηση των μικρότερων σταθμών – θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική.

Οι προβλέψεις για την εκκαθάριση της Απορροφηθείσας και της Εγχυθείσας Ενέργειας απλώς διασφαλίζουν ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι στιγμής στα σχήματα του εικονικού και απλού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering & virtual net metering), οι Προμηθευτές δεν θα ζημιώνονται από την εμπλοκή τους στα σχήματα του net-billing. Θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την στήριξη του net-billing από τους Προμηθευτές.

Η πρόβλεψη για επιβάρυνση του αυτοπαραγωγού με χρεώσεις ΥΚΩ μόνο επί της απορροφηθείσας και όχι της καταναλωθείσας ενέργειας, θα έχει δυσμενείς συνέπειες ως προς το ισοζύγιο του ΕΛΥΚΩ το οποίο είναι ήδη ελλειμματικό.

Οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς ή Διαχειριστές θα πρέπει να αναλάβουν αφενός τον έλεγχο των δικαιούχων που εντάσσονται στα σχήματα αυτά, και αφετέρου την παροχή στους Προμηθευτές και τους ΦοΣΕ, του συνόλου των πιστοποιημένων δεδομένων που απαιτούνται για την τιμολόγηση των καταναλωτών.

Σχετικά Άρθρα