MENU

Σκυλακάκης: Μη βιώσιμο το FSRU στον Παγασητικό

Η χώρα έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG

«Η χώρα έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG, μέσω της Ρεβυθούσας και του Σταθμού της Αλεξανδρούπολης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στη Βουλή, σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, Χρήστου Μπουκώρου (ΝΔ) και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), σχετικά με τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση του FSRU στον Παγασητικό.

Έτσι, ο υπουργός ανέφερε ότι το εν λόγω έργο δεν έχει προοπτικές υλοποίησης, καθώς καθίσταται μη βιώσιμο. Όπως υπογράμμισε ειδικότερα:

«Η ΡΑΑΕΥ είναι ανεξάρτητη αρχή. Η δική μας υπηρεσία, ένα χρόνο πριν, είπε ότι δεν βλέπει μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την απόφαση της υπηρεσίας, η οποία κατ΄αρχήν λαμβάνεται σε επίπεδο υπηρεσιακό.

Η δική μου άποψη, ως αρμόδιου υπουργού, είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει καλύψει, έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG, μέσω της Ρεβυθούσας και του σταθμού της Αλεξανδρούπολης. Συνεπώς δεν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αφορά ενδεχομένως, ενδιαφέροντα τροφοδοσίας εκτός χώρας.

Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτή επένδυση δεν έχει προοπτικές υλοποίησης σε επίπεδο οικονομικής και πολιτικής βιωσιμότητας στη φάση αυτή. Θα περιμένουμε και την περιβαλλοντική μελέτη για λίγο διάστημα. Το θέμα έχει απασχολήσει πράγματι την τοπική κοινωνία το τελευταίο διάστημα και νομίζω δεν θα συνεχίσει να απασχολήσει επί πολύ την τοπική κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα