MENU

Δεν πάνε… διακοπές οι κατασκευαστικές εργασίες στο FlyOver

Σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αύριο (10/7) για ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης του έργου

Τρόπους για την επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο του FlyOver την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, θα αναζητήσουν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που συγκαλεί αύριο (10/7) ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Στη συνεδρίαση θα παραστούν οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και οι Υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και Βασίλης Οικονόμου.

Μάλιστα, το χρονικό αυτό διάστημα, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες ενδείκνυται για γοργότερους ρυθμούς στα έργα λόγω των αδειών που συνεπάγονται περιορισμένη κίνηση στους δρόμους.

«Το έργο είναι απαραίτητο και πρέπει να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Όλοι μαζί πρέπει να συντονιστούμε, ώστε οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, να υφίστανται όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται ο προγραμματισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η εξεύρεση χώρων προσωρινής στάθμευσης, ο σχεδιασμός νέων μέτρων και η πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας.

Έργο «ανάσα» για την κίνηση στην πόλη

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις μήνες, το Συμβούλιο απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και άλλοι φορείς.

Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

O νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει εκτεταμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Ο αναβαθμισμένος άξονας υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα.

Η κατασκευή, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Με την λειτουργία του Flyover η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος θα αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση ολόκληρης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης για περίπου 30 χρόνια, με τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου να μην πληρώνουν διόδια μιας και η σύμβαση προβλέπει την αποπληρωμή του έργου με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Σχετικά Άρθρα