MENU

Έως 1 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές ετησίως από το 2025

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί περίπου 600 χιλιάδες ψηφιακοί μετρητές

Ξεκινά από το 2025 η μαζική αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας με ψηφιακούς, για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 1 εκατ. νέων μετρητών κάθε χρόνο, με σκοπό την αντικατάσταση του συνόλου των «ρολογιών» παλαιού τύπου, με ορίζοντα το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, «τρέχει» και ο διαγωνισμός του Διαχειριστή με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών (5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών), οι οποίοι θα λειτουργούν με τηλεμετρία. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί περίπου 600 χιλιάδες ψηφιακοί μετρητές.

Σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) 2024 – 2028 του ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το 2024 οι δαπάνες για το έργο θα ανέλθουν σε 40 εκατ. ευρώ το 2024 ενώ για την υπόλοιπη περίοδο αναφοράς του ΣΑΔ, αυτές θα επιμεριστούν σε 113 εκατ. ευρώ (2025), 195 εκατ. ευρώ (2026), 195 εκατ. ευρώ (2027) και 190 εκατ. ευρώ (2028).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των νέων μετρητών θα απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια από την κατηγορία των Λοιπών Έργων Δικτύου του πενταετούς πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ (σ.σ. αφορούν την ανάπτυξη λοιπών παγίων εκτός των υποδομών δικτύου, όπως εξοπλισμό και συστήματα εποπτείας και ελέγχου κ.λπ.). Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω έργο θα κατευθυνθούν 734 εκατ. ευρώ εκ των 811 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για αυτή την κατηγορία.

Πενταετές πλάνο επενδύσεων 3 δισ. ευρώ

Οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου 2024 – 2028 ανέρχονται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν συνολικά 176 έργα, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών και των συστημάτων του δικτύου διανομής.

Τα έργα ενίσχυσης του δικτύου θα απορροφήσουν 578 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων υποσταθμών, κέντρων διανομής, εναέριες και υποβρύχιες γραμμές. Για την ανακαίνιση του υπάρχοντος δικτύου, με σκοπό την αντικατάσταση φθαρμένου ή παλαιωμένου εξοπλισμού και την εξασφάλιση παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών, θα διατεθούν 559 εκατ. ευρώ ενώ 539 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για έργα σύνδεσης χρηστών.

Για την υποστήριξη των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 310 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αυτές αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, οχήματα, μηχανήματα, εφαρμογές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων διαχείρισης του δικτύου και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Για μετατοπίσεις γραμμών ή παραλλαγές δικτύου, προορίζονται 102 εκατ. ευρώ ενώ 17,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για υπογειοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την αισθητική αναβάθμιση πόλεων καθώς και οικισμών τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα