MENU

Πώς να ενισχύσετε την ενσυναίσθηση στο χώρο εργασίας

Ακόμη κι αν δουλεύετε εξ αποστάσεως

Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Steve Adcock αναλύει το ρόλο της συναισθηματικής ευφυΐας στο γραφείο και επισημαίνει το ζήτημα για τις οικονομικές τύψεις.

Ανέφερε ένα πράγμα που θα ήθελε να ήξερε στα 20 του χρόνια και που θα μπορούσε να τον είχε κάνει πιο πλούσιο, πιο γρήγορα.

“Η προσωπικότητά σας θα σας κάνει 10 φορές πλουσιότερους από την ευφυΐα σας”, είπε ο Adcock. “Το έμαθα αυτό κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, αργά αλλά σταθερά. Δούλεψα με πολλούς έξυπνους ανθρώπους, χωρίς αμφιβολία. Αλλά αυτοί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στο γραφείο δεν ήταν απαραίτητα αυτοί που έπαιρναν τις αυξήσεις και τις προαγωγές”, σημείωσε.

Τα πολλά λεφτά, τόνισε ο Adcock, πήγαιναν στους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη – που μερικές φορές αποκαλείται EQ – για να αναπτύξουν τις σημαντικές σχέσεις που χρειάζεσαι για να ανέβεις στην ιεραρχία.

“Το EQ θα σας αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα και πολύ περισσότερες ευκαιρίες για προαγωγή από ό,τι το IQ”, επισήμανε.

Η Vicki Salemi, ειδική σε θέματα καριέρας του Monster.com, τόνισε σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης του EQ σας στον εργασιακό χώρο. Για πολλούς εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να επικοινωνήσουν με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα δύσκολα για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους όπως η ίδια, για τους οποίους ο προσωπικός χρόνος σημαίνει FaceTime.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι συνάδελφοί της που βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα και συζητούν για τις μετακινήσεις τους, βγαίνουν μαζί για μεσημεριανό γεύμα και κουβεντιάζουν πριν από τις συναντήσεις.

Αν είστε από έξω και κοιτάτε μέσα, η Salemi λέει ότι θα πρέπει να καταβάλλετε λίγη επιπλέον προσπάθεια για να είστε το είδος του ατόμου στο οποίο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ευκαιρίες προαγωγής και αυξήσεις.

Να προβλέπετε όσον αφορά την κοινωνικοποίηση

Αν εργάζεστε στο γραφείο, μπορεί να θεωρείτε όλα αυτά τα χτυπήματα στην πόρτα του γραφείου σας ως απλή απόσπαση της προσοχής σας από την πραγματική σας εργασία – αλλά οι συχνές οργανικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του ποιος ανεβαίνει στις τάξεις μιας εταιρείας και ποιος μένει πίσω.

“Κάποιος άλλος μπορεί να μην έχει το ίδιο εξαιρετικό βιογραφικό, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο στο χώρο εργασίας του και στους συναδέλφους του και οι άνθρωποι αρέσκονται να βρίσκονται γύρω του”, δήλωσε ο Salemi. “Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει αυτό το άτομο πιο μακριά”, προσθέτει.

Για το σκοπό αυτό, αξίζει να δημιουργήσετε κάποιες ευκαιρίες για ανεπίσημες συζητήσεις με τους συναδέλφους σας, λέει ο Salemi.

“Θα μπορούσατε ακόμη και να πείτε: “Αισθάνομαι πραγματικά απομονωμένος εδώ. Θέλει κανείς να κάνουμε μια διαδικτυακή λέσχη βιβλίου; Ίσως να συναντιόμαστε μια φορά το μήνα για 30 λεπτά”, λέει. “Ή, ‘Θέλει κανείς να κάνουμε μια εικονική συζήτηση μαζί; Θέλει κανείς να μιλήσουμε στο τηλέφωνο;”, προσθέτει.

Αν περιμένετε συνεχώς στο Zoom, ενώ οι συνάδελφοί σας συνομιλούν για την πρώτη μισή ώρα κάθε συνάντησης, μπορείτε να προτείνετε μια εικονική “μίνι συνάντηση” μόνο για κουβεντούλα προκειμένου να κάνετε τις επίσημες συγκεντρώσεις πιο αποτελεσματικές.

Το να ακολουθείτε τους συναδέλφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δίνετε προσοχή στα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να σας βοηθήσει να σφυρηλατήσετε μια σύνδεση, λέει επίσης η Salemi. “Είδα ότι πήγατε ταξίδι με το αυτοκίνητο το περασμένο Σαββατοκύριακο, φαινόταν φανταστικό! Ή, “Πώς ήταν το κάμπινγκ; Έψαχνα να ασχοληθώ με αυτό”, προτείνει η Salemi.

Εντυπωσιάστε τους σωστούς ανθρώπους

Το να σας θεωρούν πολύτιμο μέλος της ομάδας είναι σημαντικό, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να καταβάλλετε προσπάθεια να μείνετε στο προσκήνιο για τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να σας δώσουν προαγωγές και αυξήσεις.

“Ακόμα και αν είναι μια φορά την εβδομάδα, θέλετε να είστε ορατοί, ειδικά αν δεν σας βλέπει το αφεντικό σας” λέει η Salemi. “Μπορεί να σκέφτονται: ‘Ο Ράιαν κάνει φοβερή δουλειά. Δεν έχω ακούσει ούτε μια κουβέντα από αυτόν”. Αυτό είναι ένα όνειρο για το αφεντικό σας, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να σας βλέπουν και να σας ακούνε”.

Εάν συναντάτε το αφεντικό σας μόνο για να περιγράψετε τους ετήσιους στόχους, ζητήστε να αυξήσετε τη συχνότητα των συναντήσεών σας, λέει η Salemi. “Ίσως είναι μηνιαίες για 30 λεπτά. Ίσως είναι εβδομαδιαία για 10 λεπτά”, σημειώνει.

Αξίζει επίσης να βρίσκετε τρόπους να δείχνετε τακτικά στους ανωτέρους σας ότι θέλετε να εξελιχθείτε.

“Θέστε στόχους για τον εαυτό σας, όπως “θα έρχομαι στις συναντήσεις με δύο ιδέες κάθε εβδομάδα””, λέει η Salemi. “Σκεφτείτε έξω από το πλαίσιο όσον αφορά τους στόχους του οργανισμού σας, τους στόχους του τμήματός σας, το πού ταιριάζετε και πώς μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη με ορισμένες ιδέες”, καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα