MENU

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου

Στη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα του Business Insider, το οποίο προστίθεται στα μακρύ κατάλογο των διεθνών μέσων που ασχολήθηκαν με το μέτρο επικρίνοντας το και εκφράζοντας αμφιβολίες για την επιτυχία του.

Η Ελλάδα μεταβαίνει σε εξαήμερη εβδομάδα εργασίας την ίδια στιγμή που η παγκόσμια τάση στρέφεται στο μοντέλο της 4ήμερης απασχόλησης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ξεκινώντας με την ελληνική φράση «αργά, αργά” αναφέρεται στους χαλαρούς ρυθμούς ζωής στη χώρα που φημίζεται για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα καθαρά μεσογειακά νερά της, διατυπώνοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η μετάβαση σε μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών, θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα, εν μέσω μείωσης του πληθυσμού και έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Η αύξηση των ωρών εργασίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τελειοποιήσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κόπωσης και εξουθένωσης, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Οι επιπλέον ώρες θα συνοδεύονται από αύξηση 40% στις αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων που προσθέτουν δύο ώρες στην ημέρα τους ή αναλαμβάνουν επιπλέον οκτάωρη εργασία. Η αλλαγή, η οποία κέρδισε την έγκριση τον Σεπτέμβριο, ισχύει για εργαζόμενους σε κλάδους όπως η γεωργία, το λιανικό εμπόριο και διάφοροι κλάδοι παροχής υπηρεσιών, όπως ανέφερε το BI. Ισχύει επίσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Ακόμη και με την αύξηση των αμοιβών για τον επιπλέον χρόνο, ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη αποδοκιμάζουν τη στροφή.

“Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα”, δήλωσε στον Guardian ο κ. Άκης Σωτηρόπουλος, από το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ. “Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο”, σημειώνει.

Κάνοντας περισσότερα με λιγότερα

Τα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχουν συχνά δείξει ότι η παραμονή στη δουλειά για λιγότερο χρόνο κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, επειδή είναι ποιο ξεκούραστοι, πιο συγκεντρωμένοι και έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τις ανάγκες που προκύπτουν στην προσωπική τους ζωή. Μελέτη που εξέτασε τη μεταποίηση στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όταν οι υπερωρίες αυξάνονταν κατά 10%, η παραγωγικότητα μειωνόταν κατά 2% έως 4%.

Άλλη έρευνα εξέτασε την απόδοση περισσότερων από 10.000 εξειδικευμένων εργαζομένων σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας στην Ινδία που εργάζονταν από το σπίτι. Όταν ο χρόνος εργασίας αυξήθηκε – η παραγωγή υποχώρησε και η παραγωγικότητα μειώθηκε μεταξύ 8% και 19%.

Η ύπαρξη περισσότερου ελεύθερου χρόνου μπορεί επίσης να ενισχύσει την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων. Ο Zachary Toth διευθύνει μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία στο Τορόντο. Είχε δηλώσει προηγουμένως στο BI ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη διοίκηση άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας αφού είδαν επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες.

Ο Toth δεν περίμενε ότι ο επιπλέον χρόνος μακριά από το εργοστάσιο θα ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να εμφανίζονται χωρίς να τους ζητηθεί.

“Ήρθαν απλώς επειδή ήξεραν ότι υπήρχε ένα έργο που έπρεπε να ολοκληρωθεί και δεν ήθελαν να πέσει η παραγωγικότητα. Ήθελαν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας”, πρόσθεσε.

Ο Toth, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Metex Corporation, δήλωσε ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί “με κάθε τρόπο”.

Η Basis Technologies, εταιρεία διαφημιστικού λογισμικού, μετέτρεψε την εβδομάδα εργασίας της σε τεσσεράμισι ημέρες μετά από χρόνια πειραματισμών με την τετραήμερη απασχόληση και άλλες προσεγγίσεις. Για το 2024, κατέληξε στο να κάνει τις Παρασκευές μισή μέρα.

Η Emily Barron, εκτελεστική αντιπρόεδρος ταλέντων και ανάπτυξης της εταιρείας, δήλωσε στο BI ότι η εταιρεία έψαχνε τρόπους για να δώσει στους εργαζομένους περισσότερο χρόνο για να αποσυμπιεστούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης. Προς το παρόν, η προσέγγιση της μισής ημέρας είναι η καλύτερη, δήλωσε η ίδια.

Η αρχή του τέλους για το πενθήμερο

Στην Ελλάδα, η επιμήκυνση της εργάσιμης εβδομάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, τα οποία ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποκαλέσει “ωρολογιακή βόμβα”, σύμφωνα με τον Guardian.

Περίπου 500.000, κατά κύριο λόγο νέοι και μορφωμένοι Έλληνες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την κρίση χρέους που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και πλέον, αναφέρει η εφημερίδα.

Αν και το νέο μέτρο είναι προαιρετικό, οι επικριτές εκτιμούν ότι θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

Ο κ. Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε πρόσφατα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW ότι οι εργοδότες μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους να δουλεύουν και έκτη ημέρα και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα είναι σε θέση να αρνηθούν.

Η μετάβαση στις έξι ημέρες “θα σκοτώσει οριστικά την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας”, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα