Μετά τη νέα ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το αρδευτικό έργο στον Ταυρωπό (15/7), ακόμη δύο διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ σε Μακεδονία και Θεσσαλία βαίνουν προς την τελική ευθεία μέσα στον Αύγουστο.
Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο ευρύτερο έργο Ύδωρ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά και χρονικά χρηματοδοτική στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι διέθεταν ολοκληρωμένες προμελέτες.
Ασφαλώς εφόσον πρόκειται για έργα ΣΔΙΤ, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων για την ολοκλήρωση τους πέφτει στους αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση για περίοδο 25 ετών.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, στις 7 Αυγούστου έχει οριστεί η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, του έργου «Αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου» στην Πέλλα που προωθείται από υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρόντες οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι
Υποψήφιοι διεκδικητές του έργου είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες Μetlen (ΜΕΤΚΑ) – Μεσόγειος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat και Άβαξ – Θαλής – Γκολιόπουλος.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η σύμβαση ΣΔΙΤ έχει υπολογιστεί σε 25 έτη μαζί με τον χρόνο κατασκευής και ολοκλήρωσης των εργασιών.
Πιο αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής – κατασκευαστικών μελετών, την κατασκευή αρδευτικού δικτύου, τη δημιουργία αναχωμάτων προστασίας, τη συντήρηση και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου για 23 έτη.
Η κατασκευή του Αρδευτικού Δικτύου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η προτεινόμενη προς άρδευση ακαθάριστης έκτασης 150.000 στρεμμάτων έχει χωριστεί σε δώδεκα αρδευτικές ζώνες 10.000 έως 15.000 στρεμμάτων. Μετά την αφαίρεση της έκτασης των οικισμών, δρόμων, τάφρων, ρεμάτων κλπ. Η συνολική καθαρή καλλιεργούμενη έκταση εντός της περιμέτρου, θα ανέλθει σε 120.440 στρέμματα. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 25.000 αγρότες. Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το Α΄ τμήμα του θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.
Επίσης προσφορές για το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Νομού Λάρισας -Ορφανών Νομού Καρδίτσας καλούνται να υποβάλλουν στις 8 Αυγούστου οι διεκδικητές και αυτού του διαγωνισμού που επίσης προβλέπει τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Σημειώνεται ότι στη β’ φάση έχουν εγκριθεί να υποβάλλουν προσφορές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Metlen (METKA) – Μεσόγειος, η κοινοπραξία Θαλής – Άβαξ – Γκολιόπουλος και η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις- Intrakat.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 107,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ (μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση) εκτείνεται επίσης σε διάστημα 25 ετών.