H επικαιροποίηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) που διέπουν τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν το θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την προεδρία της Προέδρου της, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, ο κ. Ανάργυρος Πατακάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η κα. Κωνσταντίνα – Αμαλία Μασίκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος προστατευόμενων περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Στέργιος Διαμαντόπουλος, Δασολόγος / Περιβαλλοντολόγος, Εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΟΜΙΚΡΟΝ Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε.
H κα. Αυγερινοπούλου, ευχαρίστησε στην έναρξη της συνεδρίασης τον Υφυπουργό Εσωτερικών για την συμμετοχή του στην συνεδρίαση και την αρωγή του στο έργο της Επιτροπής ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία, καθώς πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα. Παράλληλα, τόνισε ότι τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος της Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν προτεραιότητα για την Επιτροπή. Μάλιστα, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά θέματα που έχουν προκύψει μετά τις πυρκαγιές στην Δαδιά του Έβρου, με στόχο την αποκατάσταση του πολύ σημαντικού αυτού οικότοπου, ευρωπαϊκής και διεθνούς σημασίας αλλά και για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο πεδίο εφαρμογής των μελετών για το δίκτυο NATURA.
Όπως υπογράμμισε η Δρ. Αυγερινοπούλου, είναι πολύ σημαντικές οι κυβερνητικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς έχει ήδη συνταχθεί ένα κυβερνητικό σχέδιο ειδικά για την περιοχή της Θράκης.
Ο κ. Γκιουλέκας, αναφέρθηκε στην εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξέλιξη των έργων αποκατάστασης που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται στη Δαδιά, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην κοινή επίσκεψη του Υπουργού, με την Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής, το επόμενο διάστημα, θα εξεταστεί η πρόοδος των έργων ενώ παράλληλα, όπως είπε, θα εξεταστούν από κοντά οι δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την μετάβαση στην πράσινη εποχή, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις ζώνες NATURA. Όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, η Θράκη είναι στην απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καλώντας τους τοπικούς φορείς, Δήμους και Περιφέρεια σε συνεργασία, προκειμένου να υποδείξουν στα αρμόδια υπουργεία τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής , με στόχο να υλοποιηθούν οι βέλτιστες προτάσεις.
Ο κ. Πατακάκης αναφέρθηκε στο έργο της επικαιροποίησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που διέπει τις περιοχές Natura 2000, το οποίο θα αποτελέσει σημαντική βάση για το χωροταξικό σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα πλαίσιο που θα προστατεύει το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη ήπιων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, αναγκαίων για την ανάπτυξη του τόπου, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο ενός περιβάλλοντος που ανθεί και προστατεύεται. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει τεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την σύσταση Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, για την πρόληψη πυρκαγιών, την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Η κα. Μασίκα αναφέρθηκε στο έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και τα σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου NATURA έχουν ξεκινήσει από το 2019 ενώ ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η θωράκιση των περιοχών, η ρύθμιση χρήσεων και δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, η διαβούλευση και η θεσμοθέτηση των περιοχών.
Όπως τονίστηκε, η εν λόγω μελέτη έχει εκπονηθεί προγενέστερα της μεγάλης πυρκαγιάς, δεν αντιμετωπίζει με διαχειριστικά μέτρα το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς όμως, αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο-και συγκεκριμένα από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- εκπονείται διαχειριστική μελέτη για την πυρκαγιά, τα έργα, δε, που θα προκρίνει αυτή η μελέτη, θα συμπεριληφθούν στην η Ειδική Περιβαλλοντική, καθώς είναι αναγκαία για την ανάταξη της περιοχής.