MENU

Σε ακρόαση καλεί η ΡΑΑΕΥ τη «Φυσικό Αέριο»

Προβλέπεται άμεση νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ

Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής έχει μπει για τα καλά η «Φυσικό Αέριο» λόγω του 8μηνου σταθερού τιμολογίου που έχει λανσάρει στην αγορά. Η εταιρεία έχει κληθεί σε ακρόαση ενώ δεν αποκλείεται να υποστεί και κυρώσεις καθώς σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κώδικα Προμήθειας δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά τιμολόγια ρεύματος μπλε χρώματος (σταθερά) με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τη «Φυσικό Αέριο» την απόσυρση του επίμαχου τιμολογίου χωρίς ωστόσο τη «θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή στις 24/1.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος η οποία θα δώσει «πράσινο φως» στην εμπορική διάθεση τιμολογίων σταθερής χρέωσης με τουλάχιστον εξάμηνη διάρκεια. Μάλιστα, στην αλλαγή αυτή φαίνεται να συναινεί και η ΡΑΑΕΥ με την επιφύλαξη ότι νωρίτερα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της αγοράς μέσω δημόσιας διαβούλευσης.

Το «σήμα» για την αλλαγή στο 6μηνο

Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης του έτους θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Ωστόσο η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, οπότε είναι πολύ πιθανό η αλλαγή να γίνει με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει την ελάχιστη διάρκεια των μπλε τιμολογίων στους 6 μήνες (και άρα να μπορούν να συνδυάζονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης).

Εφόσον προχωρήσει, η τροποποίηση θα δώσει σήμα και σε άλλους προμηθευτές να διαθέσουν σταθερά τιμολόγια από 6 μήνες και πάνω, κάποιοι από τους οποίους φαίνεται να τα έχουν ήδη «στα σκαριά», εν αναμονή εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα τα τωρινά δεδομένα, η Ρυθμιστική Αρχή εκτιμά ότι η «Φυσικό Αέριο» κινήθηκε εκτός των κανόνων ανταγωνισμού -καθώς οι υπόλοιπες εταιρείες συμμορφώθηκαν με τον Κώδικα Προμήθειας και τις προδιαγραφές των μπλε τιμολογίων- και διαφήμισε παραπλανητικά το εν λόγω προϊόν.

Δεδομένου ότι τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης με μικρότερη διάρκεια προσφέρονται και σε χαμηλότερη τιμή, η εταιρεία προηγήθηκε του ανταγωνισμού προσελκύοντας πελάτες με αθέμιτο τρόπο.

Tι ορίζει ο Κώδικας Προμήθειας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κώδικα Προμήθειας, η εμπορική διάθεση σταθερών προϊόντων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα σταθερά τιμολόγια μικρής διάρκειας προς το παρόν επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά κατόπιν συνεννόησης του πελάτη με τον προμηθευτή για συγκεκριμένους λόγους (βραχυχρόνια συμβόλαια για φοιτητές, οικοδομές υπό ανέγερση κ.λπ.) και όχι προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση της «Φυσικό Αέριο» στη ΡΑΑΕΥ

Σχετικά Άρθρα