MENU

Γιατί οι καταναλωτές επιλέγουν τα υβριδικά αυτοκίνητα

Ποιο χαρακτηριστικό κερδίζει το αγοραστικό κοινό

Αντί να θεωρούμε τα EV και τα υβριδικά ως ανταγωνιστικές λύσεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αποτελούν συμπληρωματικές λύσεις για διαφορετικά προβλήματα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HORSE Powertrain Solutions κ. Patrice Haettel.

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που υπάρχει για τη φράση “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”, υπάρχει μια βασική αλήθεια: οι πελάτες είναι αυτοί που καθορίζουν τις καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις. Αυτό το γεγονός δεν είναι πουθενά πιο σημαντικό να το έχουμε κατά νου από ό,τι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Καθώς τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν λύσεις για την παγκόσμια πρόκληση της απεξαρτημένης από τον άνθρακα κινητικότητας σε κλίμακα, πρέπει να διασφαλίσουν ότι παρέχουν στους καταναλωτές επιλογές που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες τους. Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Στην Ευρώπη, έχουμε δει σημαντική αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, είδαμε μια σημαντική και αναπάντεχη τάση: οι καταναλωτές στρέφονται μαζικά στα υβριδικά οχήματα.

Μόνο τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, τα υβριδικά οχήματα είδαν μια αστρονομική αύξηση της ζήτησης, με τις πωλήσεις HEV να αυξάνονται κατά 33,1%. Αυτό ξεπέρασε πλήρως όλες τις άλλες κατηγορίες οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των EV, των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,8% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, το 35,9% των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων τον Απρίλιο ήταν είτε υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (HEV) είτε plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV).

Αντιθέτως, τα αμιγώς βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αποτελούσαν μόνο το 36% των πωλήσεων. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τα υβριδικά οχήματα γίνονται μια νέα τυπική επιλογή μετακίνησης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Τι εξηγεί αυτόν τον βαθμό ζήτησης για υβριδικά οχήματα; Κατά τη γνώμη του Haettel, οφείλεται σε κάτι που είναι βαθιά ενσωματωμένο στην αρχιτεκτονική όλων των υβριδικών οχημάτων, την ευελιξία.

“Το καλύτερο και από τους δύο κόσμους’

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν αναμφίβολα το μέλλον. Προσφέρουν στους καταναλωτές ένα βιώσιμο, μηδενικών εκπομπών μέσο μεταφοράς, προωθώντας την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Και, επί του παρόντος, αποτελούν ιδανική λύση κινητικότητας για πυκνοδομημένα και αστικά περιβάλλοντα.

Τα EV είναι ιδανικά για το αστικοποιημένο περιβάλλον επειδή η αστική πυκνότητα παρέχει τις ιδανικές προϋποθέσεις για υποδομές υποστήριξης EV, όπως σημεία φόρτισης και πρόσβαση στο δίκτυο.

Ο λόγος για τον οποίο το 85% των νέων EV πωλείται στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα είναι ότι η οικονομική γεωγραφία αυτών των αγορών επιτρέπει την ευκολότερη κλιμάκωση των υποδομών EV, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε μεγάλες, καλά συνδεδεμένες αστικές περιοχές.

Ωστόσο, ακόμη και στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της ηπείρου δεν διαθέτει αυτή την οικονομική γεωγραφία. Πολλοί Ευρωπαίοι ζουν σε αγροτικές περιοχές ή ταξιδεύουν τακτικά εκτός των πυκνών αστικών κέντρων.

Έπειτα, υπάρχουν και όσοι απασχολούνται σε πρωτογενείς τομείς που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό εκτός αστικών περιοχών, όπως η γεωργία, η εξόρυξη και η ενέργεια.

Τα υβριδικά οχήματα προσφέρουν στους Ευρωπαίους το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: τους παρέχουν μετακινήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων εντός των αστικών περιοχών, ενώ παράλληλα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν αξιόπιστα προς ή να εργάζονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει υποδομή φόρτισης.

Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται πιο εμφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον αγροτικό κόσμο, η προοπτική μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης υποδομών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μακρινή – η κλίμακα των απαιτούμενων επενδύσεων είναι επί του παρόντος οικονομικά ασύμφορη.

Ως αποτέλεσμα, περιοχές όπως η Νότια Αμερική έχουν κάνει ελάχιστα βήματα προόδου προς την υιοθέτηση των EV: ανάμεσα σε 3,1 εκατομμύρια νέα επιβατικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν εκεί το 2023, μόνο 90.000 είναι EV. Σε αυτές τις περιοχές, τα υβριδικά οχήματα παρέχουν βιώσιμη, χαμηλών εκπομπών, χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνη κινητικότητα για να επιτρέψουν κρίσιμες οικονομικές συνδέσεις.

Για να βοηθήσουν στην επίτευξη της παγκόσμιας πρόκλησης απαλλαγής από τον άνθρακα, οι περιοχές αυτές στρέφονται αντίθετα προς λύσεις εναλλακτικών καυσίμων.

Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, πάνω από το 80% των νέων οχημάτων που πωλούνται κινούνται με βιοαιθανόλη και ευέλικτα καύσιμα. Άλλες αγορές έχουν αναπτύξει την καινοτομία στα καύσιμα ως κεντρικό μέρος των οδικών χαρτών τους για τη βιωσιμότητα, με την Ινδία να θέτει σε εφαρμογή ένα νέο πρότυπο καυσίμου

Ευελιξία για το μέλλον

Η ευελιξία που προσφέρουν τα υβριδικά οχήματα έχει οδηγήσει στην ταχεία υιοθέτησή τους στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Αντί να είναι μια επιλογή μεταξύ οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικών οχημάτων, τα υβριδικά οχήματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση στο δρόμο προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, προσφέροντας λύσεις που υποστηρίζουν το ρυθμό αλλαγής και τη ζήτηση στην περιοχή.

Η βιώσιμη καινοτομία στα καύσιμα επιτρέπει σε αυτά τα υβριδικά οχήματα να επιτυγχάνουν σχεδόν ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε τεχνολογίες καυσίμων όπως τα ηλεκτρονικά καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τα ευέλικτα καύσιμα ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια (47,6 δισεκατομμύρια ευρώ) παγκοσμίως: όλα αυτά τα έργα βασίζονται στη συνεχή χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) και των υβριδικών οχημάτων.

Μαζί με την ανάπτυξη του τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την άνοδο των υβριδικών οχημάτων και της καινοτομίας στα βιώσιμα καύσιμα.

Ποια είναι η φθηνότερη και πιο βιώσιμη επιλογή

Η Ευρώπη διαθέτει πλούτο γνώσεων και ταλέντου, γεγονός που αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την παραγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα ερευνητικό οικοσύστημα παγκόσμιας κλάσης και εκατοντάδες χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς με εμπειρία δεκαετιών στην παραγωγή κορυφαίων παγκοσμίως ICE.

Αντί να θεωρούμε τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ως ανταγωνιστικές λύσεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αποτελούν συμπληρωματικές λύσεις για διαφορετικά προβλήματα, βοηθώντας μας να επιτύχουμε τον γενικότερο στόχο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μαζί, μπορούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη και τον πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα