MENU

ΕΣΕΚ… ασυνέπειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ – «Φωνάζει» η Κομισιόν

Οι επόμενες άτυπες συναντήσεις των υπουργών έχουν έξτρα ειδικό βάρος

Και ενώ οι εθνικές προσπάθειες για την ενέργεια και το κλίμα έχουν μέγιστο ειδικό βάρος, μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ (Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία που αντιστοιχούν μόνο το 8% των εκπομπών του μπλοκ) έχουν προχωρήσει στην «on time» υποβολή των ΕΣΕΚ τους (NECP).

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Montel, στις 30 Ιουνίου οι χώρες της ΕΕ υποχρεώθηκαν νομικά να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα έως το 2030 (NECP). Πρόκειται για τα έγγραφα-κλειδιά που θα συμβάλλουν στην αξιολόγηση  της πορείας της ΕΕ προς την επίτευξη των κλιματικών της στόχων.

Παρά την προθεσμία, «λάβαμε μόλις τέσσερα σχέδια», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα (1η Ιουλίου). «Η Επιτροπή προτρέπει έντονα όλα τα άλλα κράτη μέλη να υποβάλουν τα σχέδιά τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Που διστάζει η ΕΕ

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διστάζει να τις μηνύσει άμεσα για την εν λόγω παραβίαση.

«Ως πρώτο βήμα», η Επιτροπή σχεδιάζει να θέσει το θέμα «εκτάκτως» στους υπουργούς στις άτυπες συναντήσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας «που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον μήνα», πρόσθεσε.

Η πλήρης επισκόπηση των σχεδίων για το κλίμα θεωρείται καίριας σημασίας για την Επιτροπή προκειμένου να κατανοήσει αν η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων και να παράσχει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη επενδυτική σαφήνεια.

Σχετικά Άρθρα