Διαγωνισμό για standalone μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών δρομολογεί το ΥΠΕΝ, με στόχο την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 300 MW έως το 2025. Η σχετική Υπουργική Απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέσα στο μήνα ενώ ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για την τρίτη διαδικασία που θα απορροφήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», για επενδυτική αλλά και λειτουργική ενίσχυση των έργων που θα επιλεγούν. Παράλληλα, θα είναι και η τελευταία που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο σχήματος στήριξης για την εν λόγω κατηγορία μπαταριών (standalone).
Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο ακόμη αντίστοιχοι διαγωνισμοί στους οποίους εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με περίπου 700 MW μπαταριών διώρης διάρκειας να εξασφαλίζουν ενίσχυση από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι ενδεικτικό ότι στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία δήλωσαν το «παρών» σημαντικές εταιρείες του κλάδου όπως οι Motor Oil, ΤΕΝΕΡΓ και ENEL ενώ επελέγησαν συνολικά 11 έργα.
Στα 100.000 ευρώ/MW η επενδυτική ενίσχυση
Σε αυτή την περίπτωση, η επενδυτική ενίσχυση φαίνεται ότι θα «κλειδώσει» στις 100.000 ευρώ/MW. Παράλληλα, η επιλογή των έργων θα γίνει με μειοδοτικό κριτήριο, σε ό,τι αφορά το ετήσιο εγγυημένο έσοδο που θα αιτηθούν οι επενδυτές.
Οι επιλέξιμες μονάδες προβλέπεται να εγκατασταθούν σε πρώην λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη) καθώς και σε επιπλέον περιοχές, όπως -ενδεχομένως- η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς οι νέες μονάδες θα πρέπει να έχουν μπει στην «πρίζα» έως το τέλος του 2025.
Όπως προβλέπεται, ο νέος διαγωνισμός δεν θα θέτει ιδιοκτησιακούς περιορισμούς στους επενδυτές, όπως ίσχυες στις προηγούμενες διαδικασίες, με «κόφτη» τα 100 MW ανά εταιρεία (ή/και θυγατρική της).
«Γκάζι» στην αποθήκευση από το ΥΠΕΝ
Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική ενίσχυση για τις μπαταρίες βαίνει μειούμενη καθώς διαμορφώθηκε στις 100.000 ευρώ/MW από 200.000 ευρώ/MW στην πρώτη διαδικασία (σ.σ. στην οποία «κατέβηκαν» εταιρείες όπως οι ΔΕΗΑΝ, Helleniq Energy και Mytilineos).
Παρόλα αυτά, οι λειτουργικές ενισχύσεις στα έργα που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής παρέμειναν, κατά μέσο όρο, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σε απόλυτα νούμερα, για τη δεύτερη διαδικασία μεσοσταθμικά οι ενισχύσεις αυτές ανήλθαν στα 47.680 ευρώ/MW κατ’ έτος.
Στόχος του Υπουργείου είναι η γρήγορη επίτευξη των προβλέψεων του ΕΣΕΚ, με το άνω του 50% της προβλεπόμενης ισχύος αποθήκευσης με ορίζοντα το 2030 (περίπου 3,1 GW) να έχει καλυφθεί από το 2025, βοηθώντας στην ταχύτερη και ομαλότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ και τελικά στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΠΕΝ «ωριμάζει» γρήγορα τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης καθώς και την προσθήκη μπαταριών «πίσω από τον μετρητή» σε μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούν ήδη, βοηθώντας στη μείωση των περικοπών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Οι standalone μονάδες θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά (χωρίς οικονομική στήριξη), με πρόβλεψη να λαμβάνουν ταχύτερα όρους σύνδεσης.