MENU

“Παγώνουν” οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις ΗΠΑ

Αύξηση 35% των ενεργών καταχωρίσεων

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, , το τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ πωλήθηκε για τιμή ελαφρώς χαμηλότερη κατά 0,3%, του καταλόγου κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων που έληξαν στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία ακινήτων Redfin.

Το ποσοστό συγκρίνεται με αυτό πριν από ένα χρόνο, όπου το τυπικό σπίτι πωλούνταν στην τιμή του καταλόγου και πριν από δύο χρόνια που πωλούνταν περίπου 2% πάνω από την τιμή του καταλόγου.

Επιπλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοικιών εξακολουθούν να πωλούνται πάνω από την τιμή πώλησης τον τελευταίο μήνα- αυτό είναι, ωστόσο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2020.

Ενώ οι περισσότεροι πωλητές εξακολουθούν να καταχωρούν τα σπίτια τους σε υψηλότερες τιμές από ό,τι τα συγκρίσιμα σπίτια που πωλήθηκαν πριν από ένα χρόνο, ορισμένοι παραδέχονται ότι απλώς δεν μπορούν να τις επιτύχουν.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παραμένουν πεισματικά υψηλά, με το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού ενυπόθηκου δανείου να παραμένει λίγο πάνω από το 7% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Ο πολυσυζητημένος δείκτης S&P Case-Shiller έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 6,3% από τον Απρίλιο του 2023. Οι τιμές του Μαΐου συνεχίζουν αυτή την τάση. Οι τιμές τώρα κυμαίνονται υψηλότερα κατά 47% συγκριτικά με τις αρχές του 2020, με τη μέση τιμή πώλησης να είναι τώρα πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Πρώιμη ματιά στα στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών που πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, δείχνει ότι η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών υποχώρησε στο 4,6% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο. Αυτός είναι ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης εδώ και επτά μήνες.

Η προσφορά έχει αρχίσει να ενισχύεται, γεγονός που οδηγεί σε πιέσεις των τιμών προς τα κάτω. Το σύνολο των ενεργών καταχωρίσεων είναι τώρα 35% υψηλότερο από ό,τι ήταν αυτή την εποχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Realtor.com. Για να τεθεί αυτό σε προοπτική, ωστόσο, ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση, τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα