MENU

«Ηλεκτροσόκ» σε χιλιάδες επιχειρήσεις με τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ

Οι εκκαθαρίσεις αναμένεται να αποτελέσουν «κεραυνό εν αιθρία» για αρκετές επιχειρήσεις

Τσουχτερές αναδρομικές πληρωμές ΕΤΜΕΑΡ για τη διετία 2019 – 2020 θα κληθούν να καταβάλουν προσεχώς χιλιάδες επιχειρήσεις, μέσω των παρόχων ρεύματος με τους οποίους είναι συμβεβλημένες.

Το προς ανάκτηση ποσό, που έχει προκύψει από τη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ σε επιχειρήσεις που δεν το δικαιούνταν, ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Τις προηγούμενες ημέρες ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ενημέρωσε τους παρόχους για τους πελάτες τους με αναδρομικές οφειλές ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να τους αποσταλούν οι σχετικές ειδοποιήσεις πληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά υψηλά αθροίζοντας ακόμη και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι εκκαθαρίσεις αναμένεται να αποτελέσουν «κεραυνό εν αιθρία» για αρκετές επιχειρήσεις που δεν γνώριζαν ότι κατέβαλαν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται – και συνεπώς ότι κάποια στιγμή θα τους ζητηθούν χρήματα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι με την ίδια λογική, μελλοντικά θα ακολουθήσουν αναδρομικές εκκαθαρίσεις ύψους 130 – 160 εκατ. ευρώ και για τη διετία 2021 – 2022.

Οι πάροχοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η ευθύνη ανάκτησης του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ θα βαρύνει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν και δεν θα αναζητηθεί από τις εταιρείες προμήθειας. Τη θέση αυτή στηρίζει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ο οποίος μάλιστα εισηγείται τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα καταβάλλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τα ποσά που όντως εισπράττουν, ενώ θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των ποσών που δεν εισπράχθηκαν, ενώ στο μεταξύ έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα μέσα σε ένα σαφώς οριζόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, για τις περιπτώσεις αυτές την υποχρέωση είσπραξης των εν λόγω ποσών από τους καταναλωτές, θα αναλαμβάνει ο αρμόδιος Διαχειριστής ή αρμόδια κρατική Αρχή όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος είναι οι εκκαθαρίσεις, που αφορούν κατά βάση επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να περιοριστούν οι οφειλές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πάντως το κόστος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην προσπάθεια συγκράτησης του κόστους των προϊόντων στο «ράφι».

Σχετικά Άρθρα