Ουραγός στην κατάταξη μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά στην ικανοποίηση από τον ελεύθερο χρόνο τους, είναι η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022 καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
H συνολική ικανοποίηση στη χώρα μας ήταν μόλις 5,5 μονάδες με βάση μια κλίμακα από το 0 (καθόλου ικανοποιημένος) έως το 10 (πλήρως ικανοποιημένος), η πιο χαμηλή βαθμολογία σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Υπήρχαν 11 χώρες της ΕΕ που συγκέντρωσαν 7,0 μονάδες ή περισσότερες στη συνολική ικανοποίηση από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου. Οι υψηλότερες βαθμολογίες σημειώθηκαν στη Φινλανδία (7,7), τη Δανία και τη Σλοβενία (και οι δύο 7,5). Οι χαμηλότερες βαθμολογίες καταγράφηκαν εκτός από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία (5,7) και στην Κύπρο (6,2).
Στο πλαίσιο της ποιότητας ζωής, οι πληροφορίες σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις καλύπτουν ποσοτικές και ποιοτικές πτυχές. Στην έρευνα του 2022 της ad hoc ενότητας EU SILC για την υγεία και την ποιότητα ζωής, υπήρχαν συνολικά 20 μεταβλητές, οι οποίες κάλυπταν θέματα από την προσωπική ευημερία (ικανοποίηση από διάφορους τομείς της ζωής, θετικά και αρνητικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ένταξη και η μοναξιά) έως την κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή.
Νοικοκυριά χωρίς παιδιά, άτομα με κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ηλικιωμένοι εμφανίστηκαν περισσότερο ικανοποιημένοι από τον ελεύθερο χρόνο τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, τα νοικοκυριά της ΕΕ χωρίς εξαρτώμενα παιδιά ήταν περισσότερο ικανοποιημένα (7,0 μονάδες) από ό,τι τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (6,4).
Η εξέταση με βάση το μορφωτικό επίπεδο αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον μοτίβο, όσο πιο μορφωμένοι (επίπεδα 5-8 της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης της Εκπαίδευσης (ISCED)), τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν ότι είναι οι άνθρωποι (6,6 μονάδες).
Τα άτομα με κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 0-2) κατέγραψαν υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης (6,9), ακολουθούμενα από τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3-4), με 6,8 μονάδες.
Όσον αφορά στην ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από τη χρήσης του ελεύθερου χρόνου καταγράφηκε στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω), με 7,6 μονάδες, και ακολούθησε η νεότερη ομάδα (16-24 ετών), με 7,1 μονάδες. Τα άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών ήταν τα λιγότερο ικανοποιημένα από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου (6,4).
Τόσο το 2018 όσο και το 2022, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου τους, με μέσο όρο 6,8.