MENU

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναμένεται να “φρενάρουν” το β’ εξάμηνο

Κύριος λόγος η αβεβαιότητα για την οικονομία


Αν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 2,9% σε σύγκριση με πέρυσι, εντούτοις οι ανησυχίες ότι η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεχίσει αυτή τη δυναμική μέχρι το τέλος του έτους, εντείνονται.

Σύμφωνα με την Cox Automotive υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας, των επιτοκίων και του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων θα επιβραδυνθούν τους επόμενους έξι μήνες στις 15,7 εκατομμύρια μονάδες, δηλαδή περίπου 1,3% αύξηση συγκριτικά με το 2023. Και, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, η αύξηση προέρχεται από τις εμπορικές πωλήσεις και όχι από τις πιο κερδοφόρες καταναλωτικές πωλήσεις.

“Συνολικά, αναμένουμε κάποια αδυναμία τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Cox, Jonathan Smoke. “Στην πραγματικότητα κάνουμε κάποιες υποθέσεις ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ακριβώς τον ρυθμό που βλέπουμε. Αλλά δεν περιμένουμε και κατάρρευση”, πρόσθεσε.

Θετικό για τους καταναλωτές

Οι συνθήκες αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές για τους καταναλωτές, ορισμένοι από τους οποίους περίμεναν χρόνια για να αγοράσουν ένα νέο όχημα εν μέσω πρωτοφανούς προσφοράς και τιμών ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιθέτως είναι μάλλον δυσοίωνες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, πολλές από τις οποίες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ λόγω της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής διαθεσιμότητας νέων οχημάτων κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Η Wall Street προβλέπει προκλήσεις στις τιμές των οχημάτων και στα κέρδη για τις περισσότερες κατασκευάστριες σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ των τελευταίων ετών.

“Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα που βρίσκεται μπροστά μας και μπορεί να κάνει τις πρόσφατες επιτυχίες των πωλήσεων να είναι δύσκολο να στηριχθούν”, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. “Ανησυχούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη που έχουμε δει μέχρι στιγμής δε θα διατηρηθεί” τόνισε ο δήλωσε ο κ. Charlie Chesbrough, ανώτερος οικονομολόγος της Cox.

Οι ενοικιάσεις και οι μισθώσεις παρουσιάζουν σημάδια διψήφιας ανάπτυξης, ενώ η Cox αναμένει ότι το μερίδιο του λιανικού εμπορίου στο σύνολο του κλάδου θα μειωθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 σε περίπου 79%.

Νικητές και χαμένοι

Οι “νικητές” των πωλήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να είναι, σύμφωνα με την Cox η General Motors, η Toyota Motor και η Honda Motor.

Ο Chesbrough δήλωσε ότι αν η Toyota μπορέσει να συνεχίσει την ανάπτυξή της, μπορεί να προκαλέσει και πάλι την κυριαρχία της GM ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η ιαπωνική εταιρεία ξεπέρασε όλες τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για πρώτη φορά το 2021.

Στις χαμηλότερες επιδόσεις περιλαμβάνεται η Teslα, με τις πωλήσεις της να εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 14,3%, και η Stellantis, με μείωση πωλήσεων κατά 16,5% μέχρι τον Ιούνιο. Η Honda νίκησε τη Stellantis στις πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο, ωθώντας τη μητρική Chrysler και Jeep στο Νο 6 της κατάταξης, από την πρόσφατη Νο 4 θέση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Carlos Tavares δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία διορθώνει τα λάθη που χαρακτήρισε “αλαζονικά” από τον ίδιο και την εταιρεία στις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, τα οποία οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων, διογκωμένα αποθέματα και ανησυχίες των επενδυτών.

Σχετικά Άρθρα