MENU

Στα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups παγκοσμίως η Αθήνα

Η Silicon Valley νούμερο 1 της λίστας

Η Αθήνα επανήλθε στη λίστα των 100 αναδυόμενων οικοσυστημάτων startup για το 2024 φιγουράροντας στο εύρος των θέσεων 51-60, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού Startup Genome.

Ο μονόκερος με την υψηλότερη αποτίμηση, η πλατφόρμα Fintech Viva Wallet, αποτιμήθηκε σε 1,7 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στην αύξηση της αξίας του οικοσυστήματος σε 4,2 δισ. δολάρια, ποσοστό 40% από το 2023.

Η ελληνική πρωτεύουσα, σε κλίμακα του 10, βαθμολογείται χαμηλά στη χρηματοδότηση (1) και στη γνώση (1), οριακά υψηλότερα στα ταλέντα και στην εμπειρία (2) και μέτρια στην απόδοση των νεοφυών επιχειρήσεων (5). Ωστόσο, άγγιξε το άριστα στην προσβασιμότητα της αγοράς με βαθμολογία 9.

Στη δεκάδα 51-60 μαζί με την Αθήνα συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Λευκωσία, Ριάντ, Σάρλοτ, Ντάρχαμ, Στουτγκάρδη, Σαιντ Λούις, Ιντιανάπολις, Ναϊρόμπι και Σαντιάγκο-Βαλπαραΐσο. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι το 2023 η Αθήνα δεν βρισκόταν στη λίστα, ενώ το 2022 κατείχε θέση στη δεκάδα 91-100 και το 2021 στη δεκάδα 71-80.

Σημειώνεται ότι τα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα έχουν συνολικά αξία οικοσυστήματος άνω των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια μικρή αύξηση από το 2022.

Τα συγκεκριμένα βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κορυφαίους παγκόσμιους “παίκτες”.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κατάταξη των αναδυόμενων οικοσυστημάτων, με μερίδιο 42% στα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική με μερίδιο 27%.

Στην κορυφή της λίστας με τα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Χονγκ Κονγκ, το Δουβλίνο και το Μάντσεστερ.

Τα αναδυόμενα οικοσυστήματα ακολουθούν τα 40 κορυφαία οικοσυστήματα για startups παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση της Startup Genome, η Silicon Valley είναι το νούμερο 1 της λίστας, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.

To Τελ Αβίβ, το Λος Άντζελες, η Βοστώνη, η Σιγκαπούρη, το Πεκίνο, η Σεούλ και το Τόκιο είναι οι πόλεις που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της κατάταξης.

Σχετικά Άρθρα