MENU

Απλησίαστη για την πλειονότητα των Αμερικανών η ενοικίαση σπιτιού

Το 61% δεν αντέχει οικονομικά το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος

Τα ενοίκια στις ΗΠΑ είναι τόσο ακριβά που λιγότεροι από τους μισούς ενοικιαστές μπορούν να αντέξουν οικονομικά το τυπικό αμερικανικό διαμέρισμα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Redfin.

Οι ενοικιαστές στις ΗΠΑ πρέπει τώρα να βγάζουν 66.120 δολάρια το χρόνο για να αντέξουν οικονομικά το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος, το οποίο είναι 17% υψηλότερο από το μέσο εισόδημα των 54.712 δολαρίων, ανέφερε ο ιστότοπος καταχώρισης ακινήτων σε νέα έκθεση.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 39% των ενοικιαστών μπορεί να αντέξει οικονομικά το μέσο μηνιαίο ενοίκιο των 1.653 δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι οι ενοικιαστές ξοδεύουν το 30% ή λιγότερο του εισοδήματός τους για στέγαση το μήνα.

Το χάσμα οικονομικής προσιτότητας είναι ακόμη μεγαλύτερο σε βασικές αγορές ενοικίασης. Το ενοίκιο ήταν λιγότερο προσιτό στη Νέα Υόρκη, όπου οι ενοικιαστές κερδίζουν κατά μέσο όρο 44% λιγότερο από το εισόδημα που απαιτείται για να αντέξουν οικονομικά το διαμέρισμα με μέση τιμή.

Στο Μαϊάμι, το οποίο έχει γίνει μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές ενοικίων στις ΗΠΑ, οι ενοικιαστές κερδίζουν κατά μέσο όρο 42% λιγότερο από το όριο του προσιτού εισοδήματος, ενώ οι ενοικιαστές της Βοστώνης κερδίζουν κατά μέσο όρο 39% λιγότερο.

Τα μέσα ενοίκια στις ΗΠΑ είναι 39% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, εκτιμά η Redfin, αν και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι έως και 36% υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η αύξηση των ενοικίων έχει επιβραδυνθεί, με τις τιμές να αυξάνονται 0,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, αλλά τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά διάνοια αρκετά ώστε να κλείσει το χάσμα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η εταιρεία.

” Η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να ξεπερνά την αύξηση των ενοικίων τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Sheharyar Bokhari, ανώτερος οικονομολόγος της Redfin. “Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα οικονομικής προσιτότητας για τους ενοικιαστές, αλλά για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων, τα μαθηματικά εξακολουθούν να μην ελέγχονται”, υπογράμμισε.

Η αγορά ενός σπιτιού γίνεται επίσης όλο και πιο απρόσιτη για πολλούς Αμερικανούς. Μόλις το 6% των ενοικιαστών μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μέση μηνιαία πληρωμή για ένα σπίτι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σχετικά Άρθρα