MENU

Ποιοι Ευρωπαίοι κάνουν τις λιγότερες διακοπές

Ο αναπάντεχος λόγος που οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδεια

Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι η πιο στερημένη γενιά όσον αφορά τις διακοπές. Η 24η έκθεση της Expedia διαπίστωσε ότι οι Gen Zers παγκοσμίως στερούνται τις διακοπές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά.

Ενώ μόνο το 38% των baby boomers – άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 – στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο διακοπών, το ποσοστό μεταξύ των νεότερων εργαζομένων της Βρετανίας είναι συντριπτικά υψηλότερο καθώς, αγγίζει το 70%.
Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των boomers και στο 82% των Gen Zers.

Στη Γερμανία, η νεότερη εργαζόμενη γενιά έχει κατά μέσο όρο μισή ημέρα περισσότερη άδεια για διακοπές από τη γενιά των baby boomers, αλλά άφησε πέρυσι περίπου τέσσερις ημέρες διακοπών αχρησιμοποίητες. Αντίθετα, οι boomers είχαν μόνο 2,5 ημέρες στον “λογαριασμό” των διακοπών τους.

Οι Γερμανοί είναι οι πιο στερημένοι σε διακοπές στον κόσμο

Η μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή αφορά στους Γερμανούς να είναι κατά 14% πιο στερημένοι από τις διακοπές σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό καθιστά τους Γερμανούς τους πιο στερημένους από διακοπές στον κόσμο με 84% και ακολουθούν οι Γάλλοι με 69%.

To FOMO εμποδίζει τη γενιά Z να κάνει διακοπές

Ενώ οι boomers παίρνουν πιο συχνά άδεια, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους της Gen Z (53%) στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των διακοπών. Μόνο το 7% επιτρέπει στον εαυτό του ένα διάλειμμα από την εργασία του κάθε μήνα.

Για το σημερινό νεότερο εργατικό δυναμικό, το μεγάλο πράγμα που τους κρατάει πίσω είναι το FOMO – ο φόβος της απώλειας .

Αν και δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό κάποιας συγκεκριμένης γενιάς, είναι πιο διαδεδομένος στη γενιά Z, με έναν στους δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώνει ότι φοβάται ότι θα χάσει κάτι σημαντικό στη δουλειά του όταν λείπει, έναντι μόλις 16% των boomers.

Περίπου ένας στους δύο Gen Z στη Γερμανία δηλώνει ότι φοβάται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη δουλειά ή ότι άλλοι συνάδελφοί τους θα προτιμηθούν όταν βρίσκονται σε διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των Γερμανών baby boomers, μόλις το 16% επηρεάζεται από το FOMO στην επαγγελματική του ζωή.

Ένας άλλος λόγος που δυσκολεύει τους Βρετανούς Gen Z να πάρουν άδεια είναι οι ενοχές. Το 52% αισθάνεται ενοχές όταν οι συνάδελφοι καλύπτουν τη δουλειά τους όταν βρίσκονται σε ταξίδι και το 50% αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τη λήψη ετήσιας άδειας. Ούτε καν το ένα πέμπτο των Boomers δεν μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.

Αντίστοιχα στη Γερμανία, το 47% της Gen Z, αλλά μόνο το 16% των baby boomers, δηλώνουν ότι αισθάνονται άσχημα επειδή οι συνάδελφοι πρέπει να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όσο λείπουν.

Περίπου τρεις φορές περισσότεροι εργαζόμενοι της Gen Z σε σχέση με τους boomers αισθάνονται επίσης ότι πρέπει να απολογηθούν για τα αιτήματά τους για διακοπές.

Στη Γαλλία, το 50% των νεαρών εργαζομένων αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τη λήψη άδειας σε σύγκριση με το 14% των boomers.

Οι νέοι εργαζόμενοι της Γαλλίας δεν παίρνουν όλες τις άδειες διακοπών τους

Με μέσο όρο 27,4 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών, η Gen Z έχει τις λιγότερες ημέρες στη Γαλλία, ενώ οι boomers λαμβάνουν κατά μέσο όρο 3,9 ημέρες περισσότερες (31,3 ημέρες).

Η Gen Z πήρε κατά μέσο όρο 23,7 ημέρες άδεια το 2023, αφήνοντας κατά μέσο όρο 3,7 ημέρες αχρησιμοποίητες. Οι boomers είχαν μάλιστα την πολυτέλεια να πάρουν 0,3 ημέρες περισσότερες από τον αριθμό των ημερών που τους αναλογούσαν (31,6 ημέρες).

Ενώ οι baby boomers παίρνουν διακοπές πιο συχνά, σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους της Gen Z περιμένουν έξι μήνες ή περισσότερο μεταξύ των αναχωρήσεων.

Οι Βρετανίδες στερούνται τις διακοπές περισσότερο από τους συμπατριώτες τους

Για τους Βρετανούς, το 56% αισθάνεται ότι στερείται διακοπών σύμφωνα με την έκθεση της Expedia, ποσοστό 10 % υψηλότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Σχεδόν ένας στους πέντε Βρετανούς πέρασε πέρυσι έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς διακοπές.

Οι Βρετανίδες αισθάνονται περισσότερο στερημένες από τις διακοπές από ό,τι οι άνδρες (57% έναντι 54%) και οι κυριότεροι λόγοι που δεν κάνουν διακοπές είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι (20%), ότι εξοικονομούν χρόνο για απροσδόκητη άδεια (20%) και ότι εξοικονομούν χρήματα για ένα μεγάλο ταξίδι (18%).

Σχεδόν το 90% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της μετάβασης στην 4ήμερη εβδομάδα, κυρίως για να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο (40%) για πράγματα όπως ραντεβού, διαχείριση του νοικοκυριού και έργα, ενώ το ένα τέταρτο δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε αυτόν τον επιπλέον χρόνο για ταξίδια.

Σχετικά Άρθρα