MENU

Γιατί οι απόφοιτοι της γενιάς Z δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά

Ερωτηματικά για την αξία των πανεπιστημιακών σπουδών

Οι νέοι απόφοιτοι κολεγίων δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά, και αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική πορεία τους.

Όταν η Lohanny Santos δεν έβρισκε εργασία, άρχισε να μοιράζει αυτοπροσώπως βιογραφικά σημειώματα.

“Δεν είναι κάτι για το οποίο ήμουν προετοιμασμένη”, δήλωσε η Gen Zer, η οποία έχει πτυχίο στις σπουδές επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης, σε ένα βίντεο στο TikTok τον Ιανουάριο. Η Santos δεν είναι η μόνη. Οι νέοι απόφοιτοι κολεγίων δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να βλέπουν την καριέρα και τις αποδοχές τους να δέχονται πλήγμα για χρόνια.

Από τον Ιανουάριο του 2021 και για κάθε μήνα, το ποσοστό ανεργίας των “νέων αποφοίτων ” ηλικίας 22 έως 27 ετών ήταν υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Την περίοδο μεταξύ 1990 και 2013, το ποσοστό ανεργίας των νέων αποφοίτων δεν ήταν ποτέ υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 5% σε σύγκριση με το συνολικό 3,7% – το υψηλότερο των τελευταίων τριών δεκαετιών, εξαιρουμένων των ετών 2020 και 2021.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μαρτίου, το ποσοστό ανήλθε στο 4,7%, σε σύγκριση με το ποσοστό 3,7% για το σύνολο των εργαζομένων.

Η πρακτική άσκηση δεν οδηγεί σε προσφορές εργασίας, οι ημερομηνίες έναρξης μετατίθενται έως και ένα χρόνο αργότερα και οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Οι περικοπές προσλήψεων σε δημοφιλείς κλάδους όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες λειτουργούν εις βάρος των νέων αποφοίτων.

Για παράδειγμα, η Meta – μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών για τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Rice το 2022 – δεν προσέλαβε κανέναν πέρυσι, ανέφερε το Bloomberg.

Η επιβράδυνση των προσλήψεων είναι μεγαλύτερη από αυτές τις τρεις βιομηχανίες. Από τον Μάρτιο, οι προσλήψεις στο LinkedIn ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε καθέναν από τους 20 κλάδους που μετρήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των κατασκευών και της υγειονομικής περίθαλψης.

‘Ερευνα της National Association of Colleges and Employers σε 226 εργοδότες σε διάφορους τομείς που διεξήχθη την περασμένη άνοιξη διαπίστωσε ότι οι εργοδότες σχεδίαζαν συλλογικά να προσλάβουν σχεδόν 6% λιγότερους νέους απόφοιτους κολεγίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό το δύσκολο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας θα μπορούσε να έχει μόνιμο αντίκτυπο στις αποδοχές των GenZers.

Πρώτον, ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να καταλήξουν να αναλάβουν εργασία με χαμηλότερους μισθούς εκτός του τομέα σπουδών τους.

Σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης, περίπου το 41% των αποφοίτων ήταν “υποαπασχολούμενοι” τον Μάρτιο – που σημαίνει ότι είχαν θέσεις εργασίας που συνήθως δεν απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου. Επιπλέον, έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από τις εταιρείες έρευνας δεδομένων Burning Glass Institute και Strada Education Foundation διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ατόμων που δεν βρίσκουν εργασία επιπέδου κολεγίου κατά το πρώτο έτος μετά την αποφοίτησή τους καταλήγουν να παραμείνουν σε μια θέση εργασίας για την οποία έχουν υπερπροσόντα τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι νέοι που αποφοιτούν σε δύσκολες αγορές εργασίας μπορεί να δουν τις αποδοχές τους να επηρεάζονται αρνητικά για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας πλήττει περισσότερο τους νέους πτυχιούχους

Ενώ οι απολύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε μήνα, η αγορά δεν είναι τόσο «θερμή» όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια.

“Είναι η νέα κανονικότητα όπου οι εργοδότες απολύουν πιο αργά, προσλαμβάνουν πιο αργά και οι εργαζόμενοι αλλάζουν πιο αργά ρόλους”, δήλωσε η κ. Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, στο παρελθόν.

Αυτή η νέα κανονικότητα λειτούργησε καλά για ορισμένους Αμερικανούς, αλλά ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους απόφοιτους.

Σε μια οικονομία όπου οι προσλήψεις και η εναλλαγή θέσεων εργασίας επιβραδύνονται, πολλοί εργαζόμενοι έχουν ουσιαστικά «κολλήσει» στην ίδια δουλειά.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να πάρουν προαγωγή – και στη συνέχεια να αντικατασταθούν από μια νέα πρόσληψη αρχάριου επιπέδου – δεν τις παίρνουν με τον ίδιο ρυθμό που γινόταν πριν από ένα ή δύο χρόνια.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να αναζητήσουν εργασία. Μηνιαία έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την πιθανότητα, στην περίπτωση που έχαναν τη δουλειά τους σήμερα, εάν θα ήταν σε θέση να βρουν μια νέα που θα αποδέχονταν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Από τα στοιχεία του Μαΐου, η μέση πιθανότητα ήταν περίπου 52%. Αν και αυτό ήταν υψηλότερο από τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαρτίου, ήταν χαμηλότερο από οποιονδήποτε μήνα την περίοδο Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνεργοι Αμερικανοί δεν χρειάζονται σημαντικά περισσότερο χρόνο για να βρουν δουλειά απ’ ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Είναι τα νεότερα μέλη του εργατικού δυναμικού – πολλοί από αυτούς πρόσφατοι απόφοιτοι κολεγίων – που δυσκολεύονται περισσότερο.

Έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι “έμπειροι” εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχιζαν να βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας “σε ποσοστά προ της πανδημίας ή και υψηλότερα”. Αντιθέτως, οι “νεοεισερχόμενοι” που έμειναν άνεργοι βρήκαν δουλειά σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από δύο χρόνια και πριν από την πανδημία.

Οι δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους αποφοίτους να αμφισβητήσουν την αξία του πτυχίου τους.

Σίγουρα, πολλοί από τους νέους αποφοίτους κολεγίων που αγωνίζονται να βρουν δουλειά, πιθανότατα θα βρουν. Αν συμπεριληφθούν οι απόφοιτοι όλων των ηλικιών, η ομάδα αυτή έχει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον μέσο εργαζόμενο και ο μέσος απόφοιτος εξακολουθεί να κερδίζει σημαντικά περισσότερα από τους εργαζόμενους χωρίς πτυχίο.

Ενώ η δύσκολη αγορά εργασίας θα μπορούσε να πλήξει προσωρινά τις αποδοχές ορισμένων νέων αποφοίτων, υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε ότι τα οικονομικά τους θα μπορούσαν τελικά να ανακάμψουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους millennials που επηρεάστηκαν από τη Μεγάλη Ύφεση στις αρχές της σταδιοδρομίας τους, ανακάμπτουν, πλέον, οικονομικά.

Έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι, από το 2022, το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό εισόδημα των νοικοκυριών των millennials στις ΗΠΑ, ηλικίας 36 έως 40 ετών, ήταν κατά 18% υψηλότερο από εκείνο της προηγούμενης γενιάς στην ίδια ηλικία. Από το 2019 έως και τα τέλη του 2023, ο πλούτος των millennials διπλασιάστηκε, εν μέρει λόγω της αύξησης των αξιών των κατοικιών και των τιμών των μετοχών.

Στα επόμενα χρόνια, το πιο σημαντικό ερώτημα ίσως να μην είναι αν οι απόφοιτοι κολεγίων μπορούν να βρουν δουλειά – αλλά αν τα πτυχία τους αξίζουν τον κόπο. Το υψηλό κόστος των διδάκτρων έχει αναγκάσει πολλούς φοιτητές να αναλάβουν χρέος που μπορεί να τους ακολουθεί για δεκαετίες και να ανακόψει τις προσπάθειες αποταμίευσης. Επιπλέον, περισσότερες εταιρείες έχουν γίνει ανοιχτές στην πρόσληψη υποψηφίων που δεν έχουν πτυχίο.

Έρευνα της St. Louis Fed που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι η ώθηση που παρέχει ένα πτυχίο κολεγίου στο εισόδημα και τον πλούτο ενός ατόμου έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι περισσότεροι νέοι απόφοιτοι μπορεί να απέχουν αρκετά από το να πουν ότι μετάνιωσαν που πήγαν στο κολέγιο. Αλλά αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να αποδεικνύεται απογοητευτική, κάποιοι από αυτούς μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται.

Σχετικά Άρθρα