MENU

Masdar – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι οδήγησε σε υψηλή αποτίμηση το deal

Οι περισσότερες υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ της ΤΕΝΕΡΓ λειτουργούν με «κλειδωμένες» ταρίφες

Οριστικοποιήθηκε χθες (20/6) η σημαντική συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, με βάση την οποία η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποκτήσει -αρχικά- το 67% του ελληνικού ενεργειακού κολοσσού. Όπως ανακοινώθηκε, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά μετοχή, βάσει του οποίου το 100% της ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και η συνολική επιχειρηματική αξία στα 3,2 δισ. ευρώ.

Το deal περιλαμβάνει αποκλειστικά το σκέλος των ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία διαθέτει ισχυρό portfolio μονάδων σε λειτουργία –περίπου 1,2 GW– καθώς και μελλοντικών έργων, που αθροίζουν σε 11 GW.

Πέραν των ενεργειακών, η ΤΕΝΕΡΓ υπενθυμίζεται ότι έχει αναπτύξει διαφοροποιημένη παρουσία μέσα από έργα όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Τις δραστηριότητες αυτές στο εξής θα αναλάβει η μητρική του Ομίλου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Καταλυτικό το «πράσινο» portfolio της ΤΕΝΕΡΓ για τη συμφωνία

Ενδεικτική των ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι η υψηλή αποτίμηση που προέκυψε από τη συμφωνία με τη Masdar. Μία ευχάριστη πλην όμως σπάνια εξέλιξη συγκριτικά με τη διεθνή εμπειρία των τελευταίων ετών για τις ΑΠΕ, οι οποίες τείνουν να αποτιμώνται όλο και χαμηλότερα λόγω των «παρενεργειών» που προκαλεί η αθρόα διείσδυση ΑΠΕ διεθνώς.

Ο βασικός παράγοντας που συνετέλεσε στη «δυνατή» αυτή αποτίμηση εντοπίζεται στο ότι οι περισσότερες υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ της ΤΕΝΕΡΓ λειτουργούν με «κλειδωμένες» ταρίφες. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα αυτά δεν επηρεάζονται από τις νέες συνθήκες της αγοράς, όπως οι έντονες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει τόσο αιολικά (σ.σ. η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικών στην Ελλάδα, με 19,7%) όσο και φωτοβολταϊκά, με μονάδες εγκατεστημένες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι και τα νέα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές και την τεχνολογική διαφοροποίηση. Μέχρι το 2030, η εταιρεία έχει βάλει άλλωστε «πλώρη» για 5 GW ΑΠΕ, με φ/β, υδροηλεκτρικά, έργα άντλησης και νέα αιολικά.

Σημειώνεται ότι το 2024 θα βάλει «στην πρίζα» νέα αιολικά πάρκα 300 MW, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του πρώτου ΥΑΠ στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης ενώ κατασκευάζει και σύστημα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Για τα δύο τελευταία project η ΤΕΝΕΡΓ διατηρεί δικαίωμα αγοράς του 50% του μετοχικού κεφαλαίου των αντίστοιχων εταιρειών. Παράλληλα, έχει επεκταθεί και εκτός συνόρων, με παρουσία σε Βουλγαρία και Πολωνία και αθροιστικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 100 MW.

Masdar: Ένας «γίγαντας» στον χώρο των ΑΠΕ

H Masdar, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των ΑΠΕ, όχι μόνο στα ΗΑΕ, αλλά και διεθνώς καθώς διαθέτει παρουσία σε 40 χώρες. Η εταιρεία έχει ήδη «συστηθεί» στην Ελλάδα μέσα από τη συμφωνία για τον «πράσινο» μετασχηματισμό του Πόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Eco islands, αλλά και την υπογραφή μνημονίου για την ανάπτυξη offshore αιολικών με τη Motor Oil.

Επιπλέον έχει πετύχει αρχική συμφωνία και με τον Όμιλο Κοπελούζου για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Οι επενδύσεις αυτές προβλέπεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), ο σχεδιασμός της οποίας συνδυάζεται με ανανεώσιμες μονάδες συνολικής ισχύος 9,5 GW.

Στόχος της Masdar είναι η ανάπτυξη ενός διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 100 GW έως το 2030, μέσα από επενδύσεις 30 δισ. δολαριών. Υπό αυτή την έννοια, η συμφωνία με την ΤΕΝΕΡΓ θα βοηθήσει σημαντικά τη στρατηγική της εταιρείας, δίνοντάς της παράλληλα πρόσβαση σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή και αγορά, όπως η ευρωπαϊκή, μέσω της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα