MENU

«Πατάει γκάζι» στην πράσινη μετάβαση η κινεζική οικονομία

Δημιουργία πρωτοποριακού κέντρου για υδρογόνο στην πόλη Σιαόγι

Νέα επέκταση στο πράσινο υδρογόνο αλλά και δημιουργία αλλά και σημαντική αύξηση στους φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, σε έναν «οργασμό» πράσινης μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα η πόλη Σιαόγι, που αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής άνθρακα στη βόρεια Κίνα, εξελίσσεται σε ένα πρωτοποριακό ενεργειακό κέντρο υδρογόνου, καθώς τα αποθέματα άνθρακα εξαντλούνται και η πόλη αναζητάει νέες τεχνολογίες για την ενεργειακή εξέλιξή της.

Στα τέλη Μαΐου, τρία βαρέα φορτηγά που κινούνταν με υδρογόνο αναχώρησαν από την Σιαόγι που βρίσκεται στην επίσης πλούσια σε άνθρακα κινεζική επαρχία Σανσί, διανύοντας επιτυχώς μία απόσταση 700 χιλιομέτρων πριν παραδώσουν τα φορτία άνθρακα που μετέφεραν στο λιμάνι της Τιαντζίν.

“Αυτό σηματοδότησε μία σημαντική εξέλιξη”, δήλωσε ο Ζενγκ Πενγκ πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου Pengfei Group, που κατασκεύασε τα βαρέα φορτηγά που κινούνταν με υδρογόνο.

“Ξανάνοιξαν το δρόμο της μεταφορικής διαδρομής προς το λιμάνι της Τιαντζίν, το οποίο σταμάτησε να δέχεται φορτία άνθρακα που μεταφέρονταν οδικώς πριν από επτά χρόνια, εξαιτίας ανησυχιών για το περιβάλλον”.

Αύξηση στο δίκτυο φορτιστών

Η Κίνα έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο υποδομών φόρτισης το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό φορτιστών παγκοσμίως, όπως υπερηφανεύεται το Πεκίνο, με διευρυμένη προσφορά υπηρεσιών, ενώ διαθέτει ευρεία γκάμα επιλογών φόρτισης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, το Πεκίνο είχε ολοκληρώσει την εγκατάσταση 9,92 εκατομμυρίων φορτιστών σε όλη την Κίνα, με το ετήσιο ποσοστό επέκτασης του δικτύου να καταγράφεται στο 56%, όπως δήλωσε ο Λι Τσάο, αξιωματούχος της NDRC στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

Μεταξύ αυτών, οι δημόσιες υποδομές φόρτισης αριθμούν σε 3,05 εκατομμύρια μονάδες, με ετήσια αύξηση 46%, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών υποδομών φόρτισης αυξήθηκε κατά 61% στις περίπου 6,87 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με τον Λι.

Σχετικά Άρθρα