MENU

«Φωτιά» οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες

Η μεγάλη ζήτηση διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των ενοικίων

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία διατάραξε τον τρόπο λειτουργίας του εμπορίου με την εκτίναξη του ηλεκτρονικού καναλιού και το σκεπτικισμό για το μέλλον των φυσικών καταστημάτων ακόμη μετά το πέρας της, εν τούτοις η επαναφορά του παραδοσιακού retail ήταν γρήγορη και εντυπωσιακή παγκοσμίως.

Στην ελληνική αγορά δε, μετά από χρόνια συγκράτησης των νέων επενδύσεων λόγω κρίσης, η ζήτηση για σύγχρονα καταστήματα σε προνομιακές αγορές αλλά και η ανάγκη για εμπορικά κέντρα συντηρεί ψηλά τις τιμές των ενοικίων, όπως διαπιστώνει η έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius για τα δεδομένα της αγοράς real estate εμπορικών καταστημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Έτσι, τα ενοίκια (prime rents) στην Ερμού διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά στα 290 ευρώ ανά τ.μ., στη Γλυφάδα στα 150 ευρώ ανά τ.μ. – αυξημένα από τα 145 ευρώ ανά τ.μ το 2023 – και στην Κηφισιά στα 110 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Κολωνάκι, τα ενοίκια για τα «προνομιακά» εμπορικά ακίνητα φτάνουν στα 105 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στον Πειραιά τα 95 ευρώ ανά τ.μ.

Εκτός Αττικής, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη το μέσο ενοίκιο σε προνομιακές θέσεις διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης στα 95 ευρώ ανά τ.μ και την Πάτρα στα 80 ευρώ ανά τ.μ.

Σαν … μανιτάρια τα νέα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τα νέα ανοίγματα καταστημάτων, στο α΄ τρίμηνο του 2024, όπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα, περιλαμβάνονται η επέκταση της Pepco, η οποία άνοιξε το 30o κατάστημά της στην Καλαμάτα, το νέο κατάστημα της Collective, το flagship κατάστημα της Puma και το κατάστημα Georg Jensen, όλα στην κεντρική αγορά της Γλυφάδας. Επίσης τρία νέα καταστήματα λειτούργησαν στο εμπορικό κέντρο River West – Guess, Starbucks και Nike West Athens – ένα νέο κατάστημα Goody’s F&B στην Ρόδο και ένα νέο Kiko Milano στη Νέα Σμύρνη.

Παράλληλα η Αττική υποδέχθηκε τα δύο πρώτα καταστήματα Sinsay σε Αιγάλεω και Πειραιά, ενώ τρία νέα καταστήματά της αναμένεται να ανοίξουν στα εμπορικά κέντρα Smart Park, Top Parks Πειραιώς και Top Parks Πάτρας (επενδύσεις της Trade Estates).

Ένα κατάστημα της ΟJO άνοιξε στον Πειραιά, επίσης ένα Salomon στο The Mall Athens και ένα Funky Buddha στο Golden Hall.

Ο όμιλος Bagatelle ανοίγει το δεύτερο κατάστημά του στην Astir Marina, ενώ η Folli Folie εξασφάλισε ένα νέο κατάστημα στην οδό Ερμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις νέες αναπτύξεις ξεκίνησε και η δημιουργία του νέου εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα