MENU

Τα «κρυφά» κόστη τρομάζουν τους ιδιοκτήτες κατοικίας

Πώς να αποφύγετε το σοκ των λογαριασμών

Το κόστος συντήρησης και επισκευής μπορεί να αποτελέσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αγοράζουν για πρώτη φορά.

Περίπου 1 στους 5 (19%) ιδιοκτήτες σπιτιού βρήκαν το κόστος των έργων αναβάθμισης του σπιτιού ως το στοιχείο που τους εξέπληξε περισσότερο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ιδιοκτησίας σπιτιού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ιστότοπου Angi.

Το ετήσιο «κρυφό κόστος» της ιδιοκατοίκησης ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 18.000 δολάρια σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Bankrate.com.

Ο Alex Marrero και η σύζυγός του αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι αυτή την άνοιξη στο Κόραλ Σπρινγκς της Φλόριντα – και το ζευγάρι έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 17.000 δολάρια για συντήρηση, επισκευές και εγκαταστάσεις στο σπίτι.

Ενώ ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν βελτιώσεις, μερικές ήταν πιο ακριβές από ό, τι αναμενόταν.

Για παράδειγμα, υπολόγισαν ότι τέσσερα παράθυρα ανθεκτικά στους τυφώνες και μια πόρτα γκαράζ θα κόστιζαν μεταξύ 4.000 και 5.000 δολαρίων. Αλλά μετά από πολλαπλές προσφορές από εργολάβους, κατέληξε να πληρώσει 9.800 δολάρια.

Από τα μέσα Απριλίου που αγόρασε το σπίτι του, το ζευγάρι προσέλαβε επίσης εργολάβους για να ξαναφτιάξουν τα ξύλινα πατώματα για συνολικά 2.200 δολάρια, εγκατέστησε φράχτη ασφαλείας στην πισίνα για 1.673 δολάρια, αφαίρεσε το φινίρισμα από την οροφή του γκαράζ για 800 δολάρια, προσέλαβε κάποιον για να βάψει την οροφή για 650 δολάρια και αντικατέστησε τα ραγισμένα κεραμίδια της στέγης για 1.670 δολάρια. Η εμπειρία των Marrero δεν είναι μοναδική.

Η έκθεσή της Bankrate.com εκτιμά ότι η συντήρηση του σπιτιού ανέρχεται στο 2% ετησίως της αξίας του σπιτιού.

Με βάση αυτόν τον υπολογισμό, προέβλεψε ότι το ετήσιο κόστος συντήρησης σε ορισμένες από τις πολιτείες με τις υψηλότερες τιμές κατοικιών – όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη και η Μασαχουσέτη – μπορεί να ξεπεράσει τα 26.000 δολάρια ετησίως.

Την ίδια στιγμή, στο Κεντάκι, το οποίο η Bankrate επισήμανε ως τη λιγότερο ακριβή πολιτεία, η ετήσια συντήρηση μπορεί να κυμανθεί σε περίπου 5.000 δολάρια.

Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επίγνωση αυτών των δαπανών σε σχέση με εκείνους που είχαν στο παρελθόν σπίτι, διαπίστωσε η Angi, και είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα από τα αναμενόμενα για τη συντήρησή του, τις βελτιώσεις και τις έκτακτες ανάγκες.

«Μόλις γίνεις ιδιοκτήτης σπιτιού για λίγο καιρό, συνειδητοποιείς όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά», δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο κ. Jeff Ostrowski, αναλυτής στο Bankrate.com.

Ακολουθούν τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την αγορά σπιτιού για να περιορίσετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

  1. Να έχετε έναν επιθεωρητή

Τον Απρίλιο, περίπου το 19% των αγοραστών παραιτήθηκε από την επιθεώρηση σπιτιού, από 22% ένα μήνα πριν και 21% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Μερικές φορές οι επιθεωρήσεις παραλείπονται επειδή πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά η πρόσληψη ενός επιθεωρητή είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Dan Bawden, ειδικός στις κατασκευές κατοικιών και πρόεδρος της Legal Eagle Contractors Co. στο Bellaire του Τέξας.

«Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε», τόνισε.

Ζητήστε από τους μεσίτες να σας παραπέμψουν σε εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές κατοικιών στην περιοχή σας, οι οποίοι θα διεξάγουν μια ενδελεχή καταγραφή, κατέληξε.

  1. Ψάξτε για «εμπόδια συμφωνίας» στην επιθεώρηση του σπιτιού

Η επιθεώρηση σπιτιού είναι «ένα σημαντικό στοιχείο» στη διαδικασία αγοράς, επειδή μπορείτε να ανακαλύψετε στοιχεία που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα της συμφωνίας δήλωσε ο Hicks.

Να είστε παρόντες στην επιθεώρηση, αν μπορείτε.

«Εάν είστε εκεί μαζί τους, θα σας πουν ποια πράγματα είναι επείγοντα ή σοβαρά», τόνισε ο Bawden. «Δεν θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι με προβλήματα θεμελίωσης. Θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και είναι δαπανηρό να διορθωθούν”, πρόσθεσε.

Μια επιθεώρηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ηλικία σημαντικών χαρακτηριστικών, όπως η στέγη. Εκμεταλλευτείτε τη διαδικασία επιθεώρησης για να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια να αξιολογήσετε αν έχετε τον προϋπολογισμό για να καλύψετε τα έξοδα.

Έχοντας έναν πλήρη κατάλογο των προβληματικών περιοχών που σημειώνονται σε μια επιθεώρηση μπορεί να σας βοηθήσει να ιεραρχήσετε τις επισκευές και ενδεχομένως να διαπραγματευτείτε την τιμή αγοράς της κατοικίας, δήλωσε ο Bawden.

  1. Διατηρήστε το «κριτικό σας μάτι»

Μόλις γίνετε ιδιοκτήτης σπιτιού, θα είναι σημαντικό να συμβαδίζετε με τη συνήθη συντήρηση του σπιτιού σας. «Μην παραλείπετε να κάνετε συντήρηση του κλιματιστικού ή του φούρνου», δήλωσε ο Hicks. «Είναι σαν να αλλάζετε τα λάδια στο αυτοκίνητό σας». Για να αποφύγετε τις εκπλήξεις, προσπαθήστε να επιθεωρείτε τακτικά το σπίτι σας και να αναζητάτε σημεία που μπορεί να χρειάζονται επιδιόρθωση.

Σχετικά Άρθρα