MENU

Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τις παραθαλάσσιες κατοικίες στις ΗΠΑ

Ποιες περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες

Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και οι καταιγίδες εντείνονται, τα παράκτια ακίνητα είναι ευάλωτα περισσότερο από ποτέ.

Από το Ντάνα Πόιντ της Καλιφόρνια μέχρι το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, μερικά από τα ακριβότερα παραθαλάσσια ακίνητα της χώρας βρίσκονται σε όλο και πιο επισφαλή θέση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η φετινή περίοδος των τυφώνων έχει ήδη ξεκινήσει και η πρόβλεψη είναι για δραστηριότητα «πάνω από το κανονικό», σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Προβλέπει έως και 13 τυφώνες, με τέσσερις έως επτά να κατηγοριοποιούνται ως «μεγάλες» καταιγίδες.

Διάφορα μοντέλα κινδύνου έχουν οδηγήσει σε προβλέψεις για πτώση των αξιών των ακινήτων, αλλά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν ήδη την αγορά – και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι.

Για παράδειγμα πίτι στο Ναντάκετ, το οποίο καταχωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για λίγο πάνω από 2 εκατ. δολ., πωλήθηκε στις αρχές του έτους για μόλις 600.000 δολ. Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ασυνήθιστα έντονων βροχοπτώσεων, τμήμα της παραλίας καλύφθηκε από νερό.

Ο αγοραστής δήλωσε στην Boston Globe, «η τιμή μετριάζει τον κίνδυνο σε μεγάλο βαθμό». Και δεν είναι ο μόνος.

Στο ανατολικό άκρο του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στο Μόντοκ, μια σειρά από καταιγίδες αυτόν τον χειμώνα έκαναν την κοινότητα να προσπαθήσει να θωρακίσει τις παραλίες της και να προστατεύσει τα σπίτια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Το νερό έμπαινε πιο γρήγορα από ποτέ.

«Εκεί που είχαμε δει πλημμύρες στο παρελθόν και το νερό υποχωρούσε αμέσως, τώρα δεν υποχωρεί πια», δήλωσε η κ. Kay Tyler, εκτελεστική διευθύντρια των Concerned Citizens of Montauk. «Έχουμε έναν φίλο που έχει ένα σπίτι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν είναι καν σίγουρος τι θα το κάνει, γιατί κι αν ακόμα το πουλήσει δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει την τιμή στην οποία το αγόρασε», κατέληξε.

Εξετάζοντας τους κωδικούς ZIP μόνο στις ανατολικές και τις ακτές του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών, 33 έχουν μέση αξία κατοικίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Μόνο σε αυτές τις περιοχές, συνολικά 77.005 ακίνητα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας, σύμφωνα με τα μοντέλα της First Street, εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων κλιματικών κινδύνων. Αυτό σημαίνει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές απώλειες.

“Ανακούφιση” από τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Ο δικηγόρος Chris Farley συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες σπιτιών του Ναντάκετ για να βοηθήσει στη μείωση των φόρων ακίνητης περιουσίας τους, καθώς τόσο η παραλία όσο και οι αξίες των σπιτιών τους διαβρώνονται.

Καθώς όλο και περισσότερα σπίτια χάνουν την αξία τους και βλέπουν τους φόρους ιδιοκτησίας τους να μειώνονται, η τοπική οικονομία θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι φόροι θα μπορούσαν να αυξηθούν για να καλύψουν το έλλειμμα.

Οι κάτοικοι του Ναντάκετ ψηφίζουν επίσης για το ποια μέρη του νησιού χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια – και ποιος θα την πληρώσει.

Εν τω μεταξύ, στο Μόντοκ, οι εμπειρογνώμονες επανεκτιμούν τα σχέδια ανθεκτικότητας των ακτών που έγιναν πριν από σχεδόν μια δεκαετία μετά την καταιγίδα Superstorm Sandy, επειδή είναι ήδη ξεπερασμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα