Οι Millennials και οι Gen X είναι γνωστό ότι καυτηριάζουν τους νεότερους συναδέλφους τους για την εργασιακή τους ηθική.
Αλλά κάποιοι ζηλεύουν την ικανότητα της Gen Z να λέει «όχι» στον εργασιακό χώρο και να δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Η Gen Z έχει διαπιστώσει ότι το να ακολουθεί κάποιος το status quo στον εργασιακό χώρο δεν έχει πάντα αποτέλεσμα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους.
Η ηθοποιός Jodie Foster έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα φέτος όταν αποκάλεσε τη Gen Z «πραγματικά ενοχλητική, ειδικά στον εργασιακό χώρο»..
Εντούτοις, ανέφερε ότι ζήλευε μια βασική δεξιότητα της. Την ικανότητα να λέει «όχι» στον εργασιακό χώρο.
“Αυτό είναι το καλό με τη νέα γενιά. Είναι πολύ άνετοι στο να λένε όχι, να θέτουν όρια και να εκφράζουν τις επιθυμίες και τα θέλω τους, δήλωσε η Foster «Δεν γνώριζα ότι αυτό ήταν δυνατό», πρόσθεσε.
Και δεν είναι η μόνη που θαυμάζει την ικανότητα των νέων να μιλούν στον εργασιακό χώρο.
Η στάση της Gen Z απέναντι στην εργασία
Οι Millennials και οι Gen X έχουν ενοχληθεί από τις εργασιακές συνήθειες της γενιάς Z, οι οποίες περιλαμβάνουν την παράλειψη των πρωινών συναντήσεων για να παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής, την άρνηση να δουλεύουν πολλές ώρες και να ρωτούν για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στις συνεντεύξεις για δουλειά.
Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η γενιά έχει δει τι έκανε η κουλτούρα της επαγγελματικής εξουθένωσης στις προηγούμενες γενιές και πατάει πόδι.
Ο κ. Ravin Jesuthasan, ειδικός σε εργασιακά θέματα, δήλωσε ότι οι περισσότεροι Gen Zers υιοθετούν μια στάση του «δουλεύω για να ζω» αντί του «ζω για να δουλεύω».
Αυτό σημαίνει ότι υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στους εργοδότες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρνούνται να κάνουν περισσότερη δουλειά από όση είναι απαραίτητη – γνωστή ως σιωπηλή παραίτηση.
«Οι Gen Zers είναι πιο πιθανό να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τις προσωπικές τους αξίες στον εργασιακό χώρο», δήλωσε ο κ. Dan Schawbel, διευθύνων σύμβουλος της Workplace Intelligence.
«Αν κανείς δεν τους ακούει, τότε επιλέγουν τη δράση αντί για τα παράπονα», δήλωσε η κ. Sophie O’Brien, ιδρύτρια του πρακτορείου προσλήψεων Pollen Careers.
«Αναρωτιούνται γιατί κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάνουμε, όχι για να αψηφήσουν την εξουσία, αλλά για να δουν αν υπάρχουν καλύτεροι τρόποι», πρόσθεσε.
Εντάσεις μεταξύ των γενεών
Οι παλαιότερες γενιές έχουν την τάση να περνούν την καριέρα τους ακολουθώντας τις καθιερωμένες ιεραρχίες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις όταν η νεότερη γενιά αρνείται να κάνει το ίδιο.
«Συχνά διδάσκονται να “πληρώνουν τα χρέη τους” και να είναι πιο υποχωρητικοί απέναντι σε πρόσωπα εξουσίας ή σε ανώτερους συναδέλφους», εξήγησε ο Schawbel.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανώτερους υπαλλήλους να αντιλαμβάνονται τους Gen Zers ως «ανυπόμονους ή ασεβείς απέναντι στους καθιερωμένους κανόνες».
Το να βλέπεις τη Gen Z να αμφισβητεί αυτές τις νόρμες μπορεί να είναι ανησυχητικό για τις παλαιότερες γενιές που ενδεχομένως να φοβούνται την αλλαγή.
«Υπήρχε μια αίσθηση του “έτσι γίνονται τα πράγματα, αυτές είναι οι προσδοκίες, έτσι κερδίζεις τα γαλόνια σου”, και απλά συνέχιζαν», δήλωσε η κ. Alice Stapleton, coach καριέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ίσως κάποιοι εύχονται να είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε εκείνη την ηλικία, ειδικά αν τώρα αισθάνονται εξουθενωμένοι και δυσαρεστημένοι για το πώς εξελίχθηκε έκτοτε η καριέρα τους», πρόσθεσε η ίδια.
Η γενιά Z δείχνει στις μεγαλύτερες γενιές ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος εργασίας
Οι Gen Zers έχουν δει από τις προηγούμενες γενιές ότι το status quo δεν έχει αποδώσει τα αποτελέσματα που τους υποσχέθηκαν.
Οι Millennials πουλήθηκαν με την υπόσχεση ότι η δέσμευση σε μια δουλειά και η καταμέτρηση των ωρών θα οδηγούσε σε υψηλούς μισθούς και μια σταθερή άνοδο στη σκάλα, μόνο για να συναντήσουν απολύσεις και μειωμένα εργασιακά οφέλη.
Η γενιά Z δεν θέλει να πέσει θύμα της ίδιας μοίρας. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει δουλειά. «Αντί να υποφέρουν σε μια δουλειά που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους, προτιμούν να την εγκαταλείψουν παρά να την υπομείνουν μόνο και μόνο για έναν μισθό», δήλωσε ο O’Brien.
Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει κάνει αυτή τη γενιά να διαθέτει έντονη επίγνωση της αδικίας, και να μεταφέρει αυτή την επίγνωση στο χώρο εργασίας.
Ομάδες νέων, όπως η μη κερδοσκοπική οργάνωση Gen-Z for Change, που έχει αναλάβει την ηγεσία της νεολαίας, έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok για να διαδώσουν μηνύματα υπέρ των συνδικάτων και να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους σχετικά με τα εργατικά τους δικαιώματα.
Και αυτό βοήθησε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των Gen Zers να «πατάνε πόδι» όταν εντοπίζουν αδικίες στο χώρο εργασίας.
Αλλά η γενιά Z δεν είναι μονολιθική
Κάθε γενιά που ενηλικιώνεται στην κοινωνία μπαίνει στο μικροσκόπιο – το έχουμε δει με τους millennials και ακόμη και με τις προηγούμενες γενιές, σημείωσε ο O’Brien. «Αλλά όταν πρόκειται για τη γενιά Z, μια αξιοσημείωτη διαφορά που βλέπω είναι ότι επιλέγει τη δράση, οπότε σχεδόν επιβάλλει την αλλαγή», τόνισε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Gen Z αισθάνονται άνετα με την αντιπαράθεση- στην πραγματικότητα, πολλοί βιώνουν περισσότερο άγχος στον εργασιακό χώρο.
Η Stapleton δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πελάτες της γενιάς Z με τους οποίους συνεργάστηκε εξακολουθούν να αγωνίζονται με τη διεκδικητικότητα και είχαν ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσουν οι εργοδότες όταν λένε όχι.
Αλλά ως γενιά, είπε, είναι πολύ πιο πρόθυμοι να μιλήσουν αν κάτι τους φαίνεται άδικο ή παράλογο.
«Η γενιά Z δείχνει ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος», τόνισε η Stapleton, «και αυτό δεν είναι πάντα πολύ καλό για την προηγούμενη γενιά».