MENU

Δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης αξίας 11,6 εκατ. ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2023

Έντονη δραστηριοποίηση σε επτά καίριους τομείς

Με βασικές προτεραιότητες την προσφορά σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την εδραίωση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που συμβάλλει στην εθνική οικονομία και δημιουργεί υπεραξίες, και την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεισέφερε τη χρονιά που πέρασε 11,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στηρίζει έμπρακτα την τοπική και ευρύτερη κοινωνία μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων που συμβάλλουν στην κοινωνική ανθεκτικότητα και ευημερία. Στρατηγικός του στόχος αποτελεί η εδραίωση μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους κατοίκους και τα ενδιαφερόμενα μέρη στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, βασισμένων στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το κοινό καλό. Για το σκοπό αυτό, συνδυάζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής και στοχεύει σε έναν ανοιχτό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Συγκεκριμένα, το 2023 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε δράσεις που αναπτύσσονται σε επτά καίριους τομείς: πολιτισμός, αθλητισμός, εκπαίδευση, υγεία, αρωγή ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ποιότητα ζωής και περιβάλλον. 

Ο Όμιλος βελτιώνει την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει τη νέα γενιά, συνεισφέρει στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιμετώπιση των κρίσεων και έκτακτων αναγκών.

Ανασυγκρότηση και αποκατάσταση πληγεισών περιοχών:

Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2023, ο Όμιλος ανέλαβε ανάδοχος αποκατάστασης στην περιοχή Μάνδρα-Μαγούλα, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό και μηχανήματα από τα γειτνιάζοντα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή. Η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου, Δομοκού, Σοφάδων, Μετεώρων, Τρικάλων, Αργιθέας και Μετσόβου, περιελάμβανε εργασίες άντλησης υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και απεγκλωβισμού κατοίκων, αποκατάσταση κυκλοφορίας οδικών τμημάτων, εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και αυλάκων, φορτώσεις και μεταφορές νεκρών ζώων από στάνες και χωράφια, εργασίες καθαρισμού φερτών υλικών σε δρόμους και ιδιοκτησίες.

Υποστήριξη της νέας γενιάς επιστημόνων, της «Πολυμήχανης Γενιάς»:

Πιστεύοντας πραγματικά στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα και στην ικανότητά τους να διαμορφώσουν τη μελλοντική γενιά επιστημόνων της χώρας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κάνει μία μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη επένδυση στο μέλλον του εγχώριου κλάδου υποδομών και ενέργειας. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πλέγμα δράσεων με τίτλο «Πολυμήχανη Γενιά», ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στηρίζει έμπρακτα την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, προσφέροντας πόρους, γνώσεις, εφόδια και εργαλεία για την υποστήριξη μίας νέας γενιάς μηχανικών που θα διαμορφώσει το μέλλον.

Προεξέχουσα θέση μεταξύ των σχετικών δράσεων του Προγράμματος «Πολυμήχανη Γενιά», κατέχει η αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη δημιουργία του πρώτου Επαγγελματικού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με δίπλωμα ισότιμο προς πτυχίο Master of Science (MSc) και τίτλο «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών» (ΕΔΠΜΣ-ΔΕΥΚ). Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, με τη σύμπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατ’ αρχήν για πέντε χρόνια με το συνολικό ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Επιπλέον, το Πρόγραμμα «Πολυμήχανη Γενιά» το 2023 υποστήριξε πανεπιστημιακές και σχολικές ομάδες καινοτομίας όπως είναι μεταξύ άλλων:  η ομάδα Oμάδα TUCer (Technical University of Crete eco racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης,  η ομάδα Lamborgenius του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Greco Racing Tea – F1 in Schools Σχολείο Ανατόλια, η Ομάδα Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας “PanEll – Robotica.gr” με έδρα την Πάτρα, Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2023 και η Ομάδας ρομποτικής NROBOGEN με έδρα την Αμφιλοχία.

Παράλληλα, ο Όμιλος στηρίζει ενεργά και σταθερά κάθε χρόνο το Greentech Challenge, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική ευθύνη της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία. Το πρόγραμμα στοχεύει και δημιουργεί ένα οικοσύστημα από επιστήμονες, μέντορες, επιχειρηματίες και διαγωνιζόμενους που δημιουργούν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την επίλυση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα