MENU

Αιολικά «potentials» άνω των 28 GW για την Ιταλία ως το 2030

Η Ιταλία βασίζεται στο φυσικό αέριο για περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Τη δυνατότητα να υπερβεί κατά πολύ τον στόχο των 28 GW που έχει τεθεί για το 2030 ο αιολικός τομέας της Ιταλίας υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin.

«Από εμάς εξαρτάται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση αιολικής ενέργειας της χώρας Anev στη Ρώμη.

Οι στόχοι και τα δεδομένα

Επί του παρόντος, οι στόχοι της Ιταλίας για την αιολική ενέργεια για το 2030 περιλαμβάνουν 26 GW για την χερσαία αιολική ενέργεια και 2,1 GW για την υπεράκτια έως το 2030. Η κυβέρνηση αναθεωρεί το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) που πρόκειται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου, αλλά ο υπουργός δεν είπε εάν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί υψηλότερος στόχος για τον τομέα των αιολικών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν στην παρούσα φάση το 35% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας, παρόμοιο με το 38,4% της ΕΕ, αν και η συνολική συνεισφορά του αιολικού στην Ιταλία είναι πολύ χαμηλότερη «αναγκάζοντας μας να σκεφτούμε την ανάγκη επέκτασης της αιολικής ενέργειας στην Ιταλία, επίσης υπό το φως της υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο», είπε ο Davide Tabarelli, πρόεδρος της Nomisma Energia.

Η Ιταλία βασίζεται στο φυσικό αέριο για περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βασικά εμπόδια

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ιταλία περιλάμβαναν γραφειοκρατικές δυσκολίες, θέματα αδειοδοτικής φύσεως και έλλειψη οικονομικών κινήτρων, είπε ο Tabareli.

Άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες αφορούν τους  περιορισμούς στις υποδομές καθώς απαιτούνταν μεγαλύτερες επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας. Το κόστος των επενδύσεων και οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος κεφαλαίου συμπληρώνουν το παζλ των δυσκολιών.

Σχετικά Άρθρα