MENU

Εξασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας για την Ιαπωνία: Πότε και πώς

Ο CEO της Rystad Energy εξηγεί το σκεπτικό του για τη σχέση της χώρας με τις ΑΠΕ

Η επέκταση ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις μπαταρίες αποθήκευσης θα μπορούσαν να καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη την Ιαπωνία μέχρι το 2060.

Σύμφωνα με τον CEO της Rystad Energy Jaran Rystad, η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγοραστή άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εισάγοντας τους περισσότερους ενεργειακούς πόρους της, με τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές της.

Το σκεπτικό της Ιαπωνίας

«Η νοοτροπία της Ιαπωνίας είναι ότι πρέπει να εισάγουμε ενέργεια γιατί οι ίδιοι δεν έχουμε ενέργεια. Αλλά με την ανάπτυξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νομίζω ότι αυτή η δήλωση δεν χρειάζεται να είναι αληθινή, δήλωσε ο Rystad στο Reuters.

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος, η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ενεργειακά επαρκής έχοντας το 45% της ηλιακής ενέργειας, το 30% της αιολικής παραγωγής από υπεράκτια πάρκα, το 5% της υδροηλεκτρικής ενέργειας, άλλο 5% της βιομάζας και η πυρηνική ενέργεια να παρέχει το υπόλοιπο 15% έως το 2060.

Το 2023 η χώρα εγκατέστησε περίπου 4 GW νέας ηλιακής ισχύος με τη συνολική της εκκρεμή ηλιακή ισχύ να φτάνει τα 87 GW, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο συνδυασμός υπεράκτιας και χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας, γεωθερμίας και βιομάζας με στερεά εφεδρεία τόσο από μπαταρία όσο και από αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να δει αυτοεξάρτηση στην ενέργεια σε 40 χρόνια ή ακόμα και μέχρι το 2060» συμπλήρωσε ο CEO της Rystad.

Σχετικά Άρθρα