MENU

Πώς να εντυπωσιάσετε τον εργοδότη σε μια συνέντευξη για δουλειά

Συμβουλές από ειδικούς σε θέματα προσλήψεων

Η Melissa Petro ζήτησε συμβουλές από εμπειρογνώμονα σε θέματα προσλήψεων πριν από τη συνέντευξή της για μία σημαντική και επικερδή θέση εργασίας.

Οι συμβουλές περιλάμβαναν την ύπαρξη ισχυρών εναρκτήριων στοιχείων, την προετοιμασία, την επιβράδυνση και τη χρήση σωματικών τεχνικών.

Αντί να αισθάνεται αγχωμένη, η Petro πραγματικά διασκέδασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και πήρε τη δουλειά. Δείτε πώς με τη σωστή προετοιμασία κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

«Έχω κάνει όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά – να φαίνεσαι άκομψος, να μιλάς άσχημα σε προηγούμενα αφεντικά και να αποκαλύπτεις πάρα πολλά. Σε μια συνέντευξη για δουλειά το 2011, ξέσπασα σε κλάματα.

Κατευθείαν από το κολέγιο, ένιωθα αυτοπεποίθηση και άνεση μπροστά σε πιθανούς εργοδότες. Στη συνέχεια, εργάστηκα για τρία χρόνια σε ένα πολύ αρνητικό και επιβαρυντικό εργασιακό περιβάλλον. Άρχισα να αισθάνομαι λιγότερο σίγουρη για τις ικανότητές μου και νευρική για το πώς εμφανιζόμουν στις συνεντεύξεις.

Το 2010, έπεσα θύμα εξευτελισμού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η συνέντευξη για την επόμενη δουλειά μου ήταν μια βασανιστική εμπειρία. Μπροστά σε πιθανούς εργοδότες, πάγωνα και παραπατούσα. Αποφάσισα να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, εν μέρει για να αποφύγω την όλη εμπειρία της συνέντευξης για δουλειά.

Λατρεύω να εργάζομαι για τον εαυτό μου, αλλά πάντα αναζητώ μεγαλύτερη σταθερότητα και πελάτες με καλύτερες αμοιβές, οπότε πρόσφατα έστειλα το βιογραφικό μου σε μια εταιρεία παροχής εκδοτικών υπηρεσιών. Με κάλεσαν για συνέντευξη για μια επικερδή θέση ως συγγραφέας-φάντασμα.

Ακουγόταν σαν όνειρο, αλλά δεν είχα δουλέψει για τέτοιου είδους εταιρία. Η αμφιβολία μπήκε στο μυαλό μου.

Ζήτησα τη συμβουλή της Melea Seward, της διευθύντριας προσλήψεων της The Hired Guns, ενός πρακτορείου ταλέντων που επικεντρώνεται σε επαγγελματίες της ψηφιακής και αναδυόμενης τεχνολογίας.

«Από όλες τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις στον κόσμο, οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι από τις πιο έντονες – ακόμη και για ανθρώπους που δεν έρχονται σε αυτές με μια τραυματική εμπειρία», τόνισε η Seward.

Ακολουθούν οι συμβουλές που μου έδωσε για να παρουσιάσω τον εαυτό μου με τον καλύτερο τρόπο.

Να έχετε ένα δυνατό εναρκτήριο μήνυμα

Η πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια των περισσότερων συνεντεύξεων είναι «Πείτε μου για τον εαυτό σας». Η Seward πρότεινε να έχω απομνημονεύσει εκ των προτέρων μια δυνατή απάντηση.

«Μην ξεκινάτε με το “είμαι πατέρας δύο παιδιών” ή γιατί αφήσατε την τελευταία σας δουλειά». Αντ’ αυτού, απομνημονεύστε μια ατάκα που συνοψίζει την εμπειρία σας και εστιάζει σε ό,τι είναι κατάλληλο για τη θέση εργασίας», σημείωσε.

Να είστε σύντομοι – 90 δευτερόλεπτα το πολύ – και να είστε συγκεκριμένοι. Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για τον εαυτό τους με γενικότητες. Αντ’ αυτού, φανταστείτε ότι η πρώτη πρόταση είναι ένας τίτλος. Μπορεί να είμαι κακή στις συνεντεύξεις για δουλειά, αλλά είμαι πολύ καλή στο να γράφω τίτλους.

Αποφάσισα να ξεκινήσω κάπως έτσι: «Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας συγγραφέας και εκπαιδευτής συγγραφής που παρέχει υπηρεσίες επιμέλειας βιβλίων από το 2010. Έχω βοηθήσει εκατοντάδες συγγραφείς να δημοσιεύσουν προσωπικά δοκίμια, δημοσιεύματα και αναφερόμενα άρθρα σε όλο τον κόσμο”.

Ελάτε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για τα καλά και τα κακά

Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν να τις σκέφτονται εκ των προτέρων, αλλά σύμφωνα με τη Seward όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την προετοιμασία, ειδικά άνθρωποι σαν εμένα που παγώνουν ή λυγίζουν υπό πίεση.

Σε παλαιότερη συνέντευξη ο recruiter μου είχε πει: «Αυτή είναι μια εξαιρετική δουλειά για κάποιον που ενδιαφέρεται για τη φροντίδα ηλικιωμένων». Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο να πω εκτός από το «Δεν είμαι εγώ αυτή».

Ελάτε με μερικά ανέκδοτα που μπορείτε να προσαρμόσετε σε όποια ερώτηση σας κάνουν, και να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για τυχόν ελέφαντες στην αίθουσα Zoom. Η Seward επισήμανε ότι θα πρέπει να θέσετε το απαραίτητο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίσατε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μιλήσετε για τα βήματα που κάνατε για να επιτύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος.

Πήγα πλήρως προετοιμασμένη να εξηγήσω πώς το δύσκολο παρελθόν μου και τελικά η συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με αυτό, με προετοίμασαν για να βοηθήσω άλλους να οδηγήσουν τις αθέατες ιστορίες τους στο φως. «Το θέμα δεν είναι τι συνέβη, αλλά τι έμαθες από αυτό» τόνισε η Seward.

Ηρεμήστε

Αντί να εστιάζετε στον εαυτό σας σε μια συνέντευξη, η Seward συμβουλεύει τους υποψηφίους να είναι περίεργοι.

«Οι ερωτήσεις είναι ένας τρόπος διαχείρισης του στρες για τους ανθρώπους», τόνισε. Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να επιβραδύνετε μια κατάσταση.

Για παράδειγμα πείτε στον recruiter: Μπορεί να μην κοιτάξω την οθόνη μου γιατί στην πραγματικότητα κρατάω σημειώσεις και δείξτε το σημειωματάριό σας. Όταν σας κάνουν μια δύσκολη ερώτηση, αυτή η τακτική γίνεται ένας πολύ καλός τρόπος για να αναγνωρίσετε ότι δίνετε προσοχή, δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο στον εαυτό σας να απαντήσει.

Εφάρμοσα τη συμβουλή για το σημειωματάριο στην αρχή της συνέντευξης και έκανα σκόπιμες παύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Προσπάθησα να αντιμετωπίσω τη συνέντευξη περισσότερο ως συζήτηση και στηρίχθηκα στη γνήσια περιέργειά μου για τη βιομηχανία της συγγραφής φαντασμάτων.

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε

Χάρη στο Zoom, μπορούμε να ελέγξουμε ακριβώς πού θα γίνει η συνέντευξη. Η Seward συμβουλεύει να δημιουργήσετε μια κατάσταση όπου θα αισθάνεστε σωματικά άνετα. Αφιερώστε χρόνο στο να οραματιστείτε την εμπειρία εκ των προτέρων και να φανταστείτε ότι θα πάει καλά.

Συνιστά επίσης σωματικές παρεμβάσεις, όπως τεχνικές αναπνοής και ακρόαση binaural beats πριν και μετά τη συνέντευξη.

Την ημέρα της συνέντευξής μου, δούλεψα από το σπίτι αντί να προσπαθήσω να κάνω Zoom από την καφετέρια στην οποία συνήθως εργάζομαι. Πριν ξεκινήσει, κάθισα για πέντε λεπτά για να αναπνεύσω και να νιώσω το σώμα μου. Αισθάνθηκα άνετα και προετοιμασμένη με απαντήσεις σε μερικές προβλέψιμες ερωτήσεις.

Είχα αυτοπεποίθηση και ισορροπία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Πριν τελειώσει, μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας πρόσληψης, μια προφανής ένδειξη ότι είχα πάρει τη δουλειά. Ακόμα και αν δεν την είχα πάρει, η εμπειρία ήταν διασκεδαστική – κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έλεγα για μια συνέντευξη για δουλειά.

Σχετικά Άρθρα