MENU

Νέο fund 8 δισ. ευρώ από την Macquarie για επενδύσεις σε υποδομές της Ευρώπης

Προσέλκυσε περισσότερους από 100 επενδυτές

Κεφάλαια ρεκόρ, που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, κατάφερε να αντλήσει η αυστραλιανή εταιρεία Macquarie για το μεγαλύτερο, στην ιστορία της βιομηχανίας, fund για επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Financial Times το νέο fund, το έβδομο του ομίλου, προσέλκυσε περισσότερους από 100 επενδυτές, κυρίως συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιριών, ενώ η εταιρία επιχειρεί να προσελκύσει και πλούσιους ιδιώτες.

Περίπου οι μισοί από αυτούς εδρεύουν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το 1/3 εδράζει στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και οι υπόλοιποι στην Αμερική.

Η μεγάλη ανταπόκριση συνιστά ισχυρή ένδειξη για την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις υποδομές.

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο

Η ανακοίνωση έπεται της πρόσφατης απόφασης της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο με πάνω από 9 τρισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, να εξαγοράσει έναντι 12,5 δισ. δολαρίων τον επενδυτικό όμιλο Global Infrastructure Partners.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η General Atlantic, με την εξαγορά της Actis.

Η Macquarie, με έδρα το Σίδνεϊ, έχει υπό διαχείριση πραγματικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ, με μερίδια, μεταξύ άλλων, στο δίκτυο φυσικού αερίου της Βρετανίας και το λιμάνι του Νιουκάστλ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Το τελευταίο της ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών -μέρος στρατηγικής που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες- έχει ήδη συνάψει συμφωνίες σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων, τα πάρκινγκ και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σχετικά Άρθρα