MENU

«Οξυγόνο» των data centers της Google στη Νεβάδα η γεωθερμική ενέργεια

Η περίπτωση της Ελλάδας με τη συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Microsoft

Συμφωνία με την εταιρεία κοινής ωφέλειας NV Energy στη Νεβάδα συνήψε η Google για την τροφοδοσία των data center της πρώτης με ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Προβλέπεται δε ότι η ποσότητα που παράγεται από γεωθερμικές πηγές στο δίκτυο της Νεβάδα θα αυξηθεί από τα σημερινά 3,5 MW σε 115 MW την προσεχή 6ετία.

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη σύμπραξη εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Google για να τροφοδοτήσει όλες τις δραστηριότητές της με ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει σχέδια ύψους 4 δισ. δολ. για έργα υπό κατασκευή και επέκταση υφιστάμενων data centers στην Ιντιάνα, το Μιζούρι και τη Βιρτζίνια.

Η στρατηγική της Google και η αγορά

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες δραστηριότητες της Google τροφοδοτούνταν από ενέργεια χωρίς άνθρακα κατά 64%, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική έκθεση της εταιρείας.

Τα data centers καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η ηλεκτρική ενέργεια που συμφώνησε να αγοράσει η Google από την NV Energy και τη Fervo θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 86.000 σπίτια.

Το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Microsoft

Σε σημαντικό πόλο έλξης επενδύσεων σε Data Centers εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, καθώς ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως έχουν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον και ήδη έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για τη δημιουργία υποδομών αυτού του είδους.

Την περασμένη εβδομάδα, Microsoft και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΜοU), εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο δράσεων με σημαντικά οφέλη για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης καινοτομίας και ανάπτυξης του Ομίλου.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Microsoft, περιλαμβάνει την ενίσχυση της μετάβασης σε υπηρεσίες Azure Cloud, τη βελτίωση μίας σειράς από ψηφιακές λειτουργίες, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάλυσης δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σχετικά Άρθρα