MENU

Νωρίτερα του 2030 «βλέπει» η Noval Property την εξασφάλιση χαρτοφυλακίου ακινήτων 1 δισ. ευρώ

Εκτός των projects που υλοποιεί, η εισηγμένη αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Την πεποίθηση ότι ο στόχος για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ από τα 570 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, θα επιτευχθεί πολύ πιο νωρίς από το 2030 όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Noval Property εκφράζει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ.

Κι αυτό γιατί – όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρίας – όταν το CAPEX ανέρχεται στο ποσό των 340 εκατ. ευρώ που θα επενδυθεί και θα προστεθεί ως αξία σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη ετήσια αύξηση των τιμών των ακινήτων τότε είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος αυτός.

Δυναμική στην εταιρεία δίνει, επίσης, το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές και συγκεκριμένα η EBRD είναι πλέον σημαντικός μέτοχος σε αυτήν.

Παράλληλα, η Noval διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές καθαρής μόχλευσης στην Ευρώπη (και τον χαμηλότερο στην Ελλάδα) που κινείται στο 27%, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι στο 3,9%, δηλαδή χαμηλότερο του Euribor.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να ψάχνει για επενδυτικές ευκαιρίες με επίκεντρο τους τομείς που εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή των «πράσινων» γραφείων, των logistics, των κατοικιών και του hospitality.

Εξασφάλιση μισθωτών πριν την ολοκλήρωση των αναπτύξεων

Σε ότι αφορά στα υπό ανάπτυξη έργα, πέντε είναι τα projects που ξεχωρίζουν και συγκεκριμένα το πρώην κτίριο της Kodak στο Μαρούσι, το ακίνητο της οδού Αρδηττού στο Μετς, το κτίριο logistics στη Μάνδρα, το ακίνητο της λεωφόρου Κηφισίας κοντά στο δαχτυλίδι (πρώην ιδιοκτησίας Helleniq Energy) και η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς.

Για το ακίνητο της Kodak, στη γενική συνέλευση αναφέρθηκε ότι θα είναι το μεγαλύτερο office campus στην Ελλάδα και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 ή τοπ αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Μάλιστα, τα δύο από τα τέσσερα κτίρια έχουν ήδη μισθωθεί από την Ernst & Young με πολύ ικανοποιητικά μισθώματα.

Για το κτίριο μικτής χρήσης στην περιοχή του Μετς ειπώθηκε ότι το ισόγειο και το μεσοπάτωμα θα γίνουν γραφειακοί χώροι και οι τρεις όροφοι κατοικίες προς μίσθωση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος όροφος έχει ήδη μισθωθεί, σχεδόν ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του έργου.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη logistics στη Μάνδρα αυτή έχει ήδη παραδοθεί στον μισθωτή, ενώ το κτίριο στη λεωφόρο Κηφισίας θα αποτελέσει τον πρώτο γραφειακό χώρο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Τέλος σε ότι αφορά το έργο στην οδό Πειραιώς, εκεί θα γίνει μία μεγάλη αστική ανάπλαση όπου θα φιλοξενηθούν γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικοί χώροι, εστίαση και αθλητικές δραστηριότητες. Στόχος είναι το έργο να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πάντως τα ανώτατα στελέχη της Noval τόνισαν πως στόχος είναι η μεγιστοποίηση της εσωτερικής αξίας της εταιρίας και όχι απλά η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Σχετικά Άρθρα