MENU

Τα «κρυφά» έξοδα που εκπλήσσουν δυσάρεστα τους αγοραστές κατοικίας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι ιδιοκτήτες

Οι αγοραστές κατοικιών αναλαμβάνουν «πολύ περισσότερα από την πληρωμή του στεγαστικού δανείου», λέει ο εμπειρογνώμονας – τα «κρυφά έξοδα» ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 18.000 δολάρια ετησίως.

Το κρυφό κόστος της ιδιοκτησίας κατοικίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 18.118 δολάρια ετησίως ή 1.510 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bankrate.com.

«Είναι απλώς σημαντικό να καταλάβετε ότι αγοράζετε πολύ περισσότερα από την πληρωμή του στεγαστικού δανείου», δήλωσε ο k. Jeff Ostrowski, αναλυτής στο Bankrate.com.

Δεν είναι μυστικό ότι η αγορά κατοικίας έχει γίνει πιο ακριβή στις Η.Π.Α. Το ίδιο συμβαίνει, ωστόσο, και με το κόστος συντήρησης ενός σπιτιού που μπορεί να εκπλήξει δυσάρεστα ορισμένους αγοραστές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bankrate.com, το «κρυφό κόστος» της ιδιοκτησίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 18.118 δολάρια ετησίως ή 1.510 δολάρια το μήνα.

Ο εθνικός αριθμός περιλαμβάνει τη μέση δαπάνη των φόρων ακίνητης περιουσίας, της ασφάλισης των ιδιοκτητών ακινήτων και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διαδικτύου και καλωδιακής τηλεόρασης. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση του σπιτιού, η οποία εκτιμήθηκε στο 2% ετησίως της αξίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ύψος των κρυφών εξόδων για μια τυπική μονοκατοικία στις ΗΠΑ, είναι περίπου 26% υψηλότερη σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν. Το 2020, τα ίδια έξοδα ανέρχονταν σε 14.428 δολάρια ετησίως ή 1.202 δολάρια το μήνα.

Η μέση εθνική πληρωμή υποθήκης τον Απρίλιο ήταν 2.256 δολάρια, αυξημένη κατά 144 δολάρια ή 6,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών Υποθηκών.

Τα παλαιότερα σπίτια μπορεί να απαιτούν περισσότερες επισκευές

Από όλα τα έξοδα που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του εθνικού μέσου όρου, το κόστος συντήρησης και επισκευής συχνά εκπλήσσει περισσότερο τους νέους ιδιοκτήτες σπιτιού, λόγω του πόσο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου.

«Λόγω της έλλειψης οικοδομών, γνωρίζουμε ότι τα σπίτια που διατίθενται προς πώληση είναι παλαιότερα», δήλωσε η κ. Jessica Lautz, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στην Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

«Οι αγοραστές πρέπει να κάνουν έναν συμβιβασμό στην πορεία, και συχνά αυτός είναι η ηλικία ή η κατάσταση του σπιτιού», δήλωσε η ίδια.

Ενώ η διαθέσιμη προσφορά στην αγορά αυξάνεται, πολλά από αυτά τα σπίτια χτίστηκαν πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με την αμερικανική κοινοτική έρευνα του 2022 από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών στις ΗΠΑ είναι περίπου 40 ετών.

Μια στέγη διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 χρόνια, ενώ η επένδυση βινυλίου μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με το Angi.com, διαδικτυακή αγορά που συνδέει τους ιδιοκτήτες σπιτιού με επαγγελματίες εργολάβους για τη συντήρηση ή την ανακαίνιση του σπιτιού.

Για τους πρωτοεμφανιζόμενους, οι επισκευές είναι «μέρος της διαδικασίας εκμάθησης

Ειδικά οι αγοραστές κατοικιών για πρώτη φορά δεν συνειδητοποιούν το πραγματικό κόστος της συντήρησης και των επισκευών, επειδή τα έξοδα αυτά είναι «μέρος της διαδικασίας εκμάθησης του να γίνεις ιδιοκτήτης », δήλωσε ο Ostrowski.

«Μόλις γίνεις ιδιοκτήτης σπιτιού για λίγο καιρό, συνειδητοποιείς όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά», είπε.

Ένα κοινό λάθος, επομένως, είναι να ξοδέψετε όλο το απόθεμα των αποταμιεύσεών σας για την προκαταβολή και να καταλήξετε χωρίς χρήματα για τη συνέχεια, δήλωσε ο Ostrowski.

«Μετακομίζετε και διαπιστώνετε ότι δεν έχετε το απαιτούμενο ποσό για επισκευές και συντήρηση, οπότε καταλήγετε με χρέος από πιστωτικές κάρτες », τόνισε.

Το 2023, το 46% των ιδιοκτητών χρησιμοποίησε μετρητά από τις αποταμιεύσεις για να καλύψει έργα βελτίωσης, σύμφωνα με την Angi.com.

Περίπου το 20% χρησιμοποίησε πιστωτικές κάρτες,το 7% αναχρηματοδότησε υφιστάμενο δάνειο και το 5% χρησιμοποίησε δάνειο με πιστωτική γραμμή home equity.

Μην παραιτηθείτε από την επιθεώρηση σπιτιού

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί αγοραστές κατοικιών παραιτήθηκαν από την επιθεώρηση , καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, δήλωσε ο Ostrowski. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που ήταν ήδη ιδιοκτήτες και μπορούσαν να κάνουν προσφορές σε μετρητά ήταν πιο πιθανό να παραιτηθούν από την επιθεώρηση σπιτιού.

«Δεν βρίσκονται στην ίδια ευάλωτη θέση με έναν αγοραστή που αγοράζει για πρώτη φορά» ή κάποιον που δεν έχει περάσει ποτέ από τη διαδικασία, είπε.

Ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να είναι έντονος σε ορισμένες περιοχές.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν τρεις προσφορές για κάθε σπίτι που είναι καταχωρημένο προς πώληση, δήλωσε ο Lautz

Τον Απρίλιο, περίπου το 19% των αγοραστών παραιτήθηκε από την επιθεώρηση κατοικίας, από 22% ένα μήνα πριν και 21% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του NAR.

Αλλά η παραίτηση από την επιθεώρηση είναι επικίνδυνη και δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ελαφρά τη καρδία. Είναι μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας που μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στην αγορά κατανοώντας κάποιες από τις εργασίες συντήρησης και τις επισκευές που μπορεί να βρίσκονται στον ορίζοντα.

Διαφορετικά, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να διογκώσει το συνεχές κόστος μετά το κλείσιμο ενός σπιτιού, δήλωσε ο Ostrowski.

Σχετικά Άρθρα