MENU

Τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα 518 εκατ. ευρώ θα «τρέξει» η Prodea

Στα σχέδια της ΑΕΕΑΠ η πλήρης εξαγορά της κυπριακής MHV και η ανάπτυξη campus γραφείων στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας

Επενδυτικό πλάνο 518 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2027 υλοποιεί η Prodea Investement με στόχο την επέκταση της παρουσίας της στους στρατηγικούς τομείς των σύγχρονων γραφείων και των logistics, αλλά και εσχάτως στον τομέα των ξενοδοχειακών ακινήτων και των κατοικιών.

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της η διοίκηση της μεγαλύτερης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο ακινήτων εύλογης αξίας 3 δισ. ευρώ επισήμανε ότι πέρα από τις νέες επενδύσεις, στρατηγικός στόχος είναι και η αποτελεσματική διαχείριση του υφιστάμενου στοκ ακινήτων, σημειώνοντας ότι μέρος αυτών θα συνεχίσουν να βγαίνουν προς πώληση.

Εκτός από την καταγραφή υπεραξιών από τις εν λόγω κινήσεις για την εξυπηρέτηση του cash flow αλλά και των νέων επενδύσεων, μέσω αυτής της τακτικής η εταιρεία «ζυγίζει» και το κόστος διαχείρισης των ακινήτων της.

Σε ότι αφορά το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Prodea, αυτό συνοψίζεται σε 17 projects, ενώ στα σχέδια η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε πως θα αποκτήσει και το υπόλοιπο του 20% της κυπριακής MHV που διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες και έργα αξιοποίησης ακινήτων στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2024 η ΑΕΕΑΠ εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό 55% στην κυπριακή εταιρεία, φθάνοντας να κατέχει σήμερα το 80% αυτής.

Ανακαίνιση ξενοδοχείων και αξιοποίηση οικοπέδων

Στον τομέα των ξενοδοχείων, η AEEAΠ προχωρά στην ανακαίνιση και επέκταση του 5άστερου ξενοδοχείου που απέκτησε στη Μήλο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, καθώς και στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου – επίσης 5 αστέρων – που απέκτησε στην Κορτίνα της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, σε φάση σχεδιασμού και μελέτης εισέρχεται το νέο γραφειακό συγκρότημα που σκοπεύει να δημιουργήσει στο Μαρούσι, πλάι στο περίφημο «δαχτυλίδι», αξιοποιώντας τόσο το οικόπεδο που ήδη κατείχε επί της Λεωφόρου Κηφισίας 77, όσο και το όμορο που απέκτησε στα τέλη του 2023 (φιλοξενούσε το λούνα πάρκ Αηδονάκια). Αξιοποιώντας το σύνολο των συγκεκριμένων οικοπέδων έκτασης 15.000 τ.μ. δρομολογεί την κατασκευή campus γραφείων, επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον τομέα των logistics, η εταιρεία ολοκληρώνει την εξαγορά ενός ακόμη οικοπέδου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να δημιουργήσει επιπλέον 100.000 τ.μ. αποθηκών, μια επένδυση που αγγίζει επίσης το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα