MENU

Πιθανή παραποίηση στοιχείων από ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Στο στόχαστρο του υπουργείου Μεταφορών έχουν μπει Toyota, Mazda, Suzuki, Yamaha και Honda

Ομάδες επιθεωρητών από το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας επισκέφτηκαν τη Δευτέρα (10/6) τα γραφεία της Honda και της Mazda στο πλαίσιο έρευνας, μετά τις παραδοχές των εταιρειών ότι χρησιμοποίησαν ψευδή στοιχεία για την πιστοποίηση ορισμένων μοντέλων.

Μια ομάδα πέντε αξιωματούχων έφτασε στα κεντρικά γραφεία της Honda στο Τόκιο το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρεία πραγματοποίησε ακανόνιστες δοκιμές θορύβου σε 22 μοντέλα που δεν είναι πλέον σε παραγωγή. Το βάρος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων λέγεται επίσης ότι ξεπέρασε καθορισμένα εύρη, γεγονός που δεν αντικατοπτρίστηκε στις εκθέσεις δοκιμών.

Το υπουργείο υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία παραποίησε στοιχεία για δοκιμές απόδοσης κινητήρα σε ορισμένα από τα μοντέλα της.

Η Honda και η Mazda είναι οι τελευταίες δύο από τις συνολικά πέντε αυτοκινητοβιομηχανίες που δέχονται επισκέψεις λόγω των αποκαλύψεων. Είχαν προηγηθεί η Suzuki, η Yamaha και η Toyota.

Και οι πέντε εταιρείες είχαν υποβάλει ψευδή δεδομένα δοκιμών, αλλά στην περίπτωση της Toyota και της Mazda παραποιήθηκαν και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές πρόσκρουσης.

Όλα ξεκίνησαν από τη μονάδα Daihatsu της Toyota, η οποία δήλωσε ότι θα σταματήσει αποστολές όλων των οχημάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ιαπωνία. Έρευνα για ένα σκάνδαλο ασφάλειας διαπίστωσε προβλήματα σε περίπου 64 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων 22 που πωλήθηκαν με τη μάρκα Toyota.

Μετά την έκθεση του υπουργείου, η Toyota ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά τις αποστολές και τις πωλήσεις των τριών μοντέλων που κατασκευάζονται επί του παρόντος στην Ιαπωνία, δηλαδή των Corolla Fielder, Corolla Axio και Yaris Cross.

Ο Πρόεδρος της Toyota ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη της εταιρείας, αναγνωρίζοντας ότι επτά από τα μοντέλα της «δοκιμάστηκαν με μεθόδους που διαφέρουν από τα πρότυπα που ορίζουν οι εθνικές αρχές».

Από την πλευρά της η Mazda ανέφερε ότι ήδη από τα τέλη Μαίου ανέστειλε τις παραδόσεις στα Roadster RF και Mazda 2. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους.

Σχετικά Άρθρα