MENU

Το 2025 η «πρεμιέρα» των ερευνών για υπεράκτια αιολικά

Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ έχουν δρομολογήσει τα πρώτα πιλοτικά έργα

«Πλώρη» ώστε το 2027 να διεξαχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί παραχώρησης θαλασσίων «οικοπέδων» για offshore αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες, έχει βάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Για να επιτευχθεί αυτός ο χρονικός στόχος, η ΕΔΕΥΕΠ προγραμματίζει την προκήρυξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες έως το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα εκκινήσουν εντός του 2025 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που αναμένεται να ιδρύσει η ΕΔΕΥΕΠ έως το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά την οριστικοποίηση του σχετικού μετοχικού σχήματος.

Το SPV, θα λειτουργεί ως project manager, έχοντας την ευθύνη εκπόνησης των μελετών. Βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των ερευνών, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα προσαρμόσουν αναλόγως τις προσφορές τους στους διαγωνισμούς παραχώρησης που θα ακολουθήσουν.

Σε φάση ανάπτυξης 1,9 GW offshore αιολικών το 2030

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΕΔΕΥΕΠ, μέχρι το 2032 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης offshore αιολικών στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Παράλληλα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει έως το 2030 offshore αιολικών συνολικής ισχύος 1,9 GW να βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Τα πρώτα πιλοτικά έργα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 600 MW και με ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης λόγω του μικρού βάθους, έχουν δρομολογηθεί από τις Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί που θα ακολουθήσουν για την πρώτη φάση ανάπτυξης ΥΑΠ, θα δώσουν το «πράσινο φως» για νέα offshore πάρκα ισχύος 1,3 GW μέχρι το 2032 σε πέντε θαλάσσιες περιοχές που έχουν προκριθεί και όπου, όπως είναι αναμενόμενο, θα εστιαστούν οι μελέτες μετά την παραχώρησή τους.

Πρόκειται για περιοχές ανοιχτά της Κρήτης, της Εύβοιας και της Ρόδου. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κρήτη, προβλέπονται 2 θαλασσοτεμάχια (Κρήτη 1 και Κρήτη 2β). Το ΥΠΕΝ κατόπιν ενστάσεων και διαβουλεύσεων με τοπικούς φορείς σχετικά με την περιοχή Κρήτη 2β, η οποία είναι χωροθετημένη ανοιχτά της Ελούντας, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη εξ αυτών (Κρήτη 1) ανατολικά του Αθερινόλακκου, για μονάδα 200 MW.

Σχετικά Άρθρα