MENU

“Θερμαίνονται” οι επενδύσεις σε ακίνητα στις ΗΠΑ

Αύξηση της δραστηριότητας το α’ τρίμηνο μετά από 2 χρόνια


Η δραστηριότητα των επενδυτών ακινήτων αυξήθηκε κατά 0,5%, το α’ τρίμηνο του 2024, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Redfin. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση της δραστηριότητας από τα μέσα του 2022.

Οι επενδυτές ακινήτων

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 7,7%, σε μηνιαία βάση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια εξασθενούν τη ζήτηση

Οι καταναλωτές που έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές των ακινήτων επισημαίνουν ως έναν από τους παράγοντες τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ενώ η στεγαστική αγορά έχει πολλαπλά προβλήματα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η δραστηριότητα των επενδυτών αποτρέπει πραγματικά τους ανθρώπους από το να γίνουν ιδιοκτήτες κατοικίας.

Οι επενδυτές αγόρασαν περίπου 44.000 σπίτια στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Redfin. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τα στοιχεία καταγράφουν τη δραστηριότητα των επενδυτών, ιδιωτών ή επιχειρήσεων που αγοράζουν ακίνητα για να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν.

Τι σημαίνει η αγορά κατοικίας από επενδυτή

Οι επενδυτές αγοράζουν ένα σπίτι χρησιμοποιώντας μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ή μια άλλη μορφή εταιρείας ή ένα καταπίστευμα, προκειμένου να δημιουργήσουν εισόδημα ή κέρδος.

Η άνοδος της επενδυτικής δραστηριότητας

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό των κατοικιών που αγοράστηκαν από επενδυτές ανήλθε στο 19%, σύμφωνα με την Redfin.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 81% των σπιτιών, αποκτώνται από ανθρώπους που δεν είναι επενδυτές, οπότε πιθανότατα αγοράζουν τα σπίτια τους για να τα κάνουν κύρια κατοικία τους.

Οι θεσμικοί φορείς ή οι επενδυτές ακινήτων που κατέχουν τουλάχιστον 1.000 μονοκατοικίες, αντιπροσωπεύουνν περίπου το 1% του συνολικού αποθέματος κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από ανάλυση του ερευνητικού ιστότοπου ResiClub, που βασίζεται σε στοιχεία της Parcl Labs, εταιρείας δεδομένων ακινήτων.

Η επίδραση των επενδυτών είναι περίπλοκη

Σε πρόσφατη έκθεση, η Moody’s Analytics εξέτασε σε επίπεδο πόλης με πόλη τη σχέση μεταξύ του μεριδίου των επενδυτών στις πωλήσεις και των ποσοστών ιδιοκατοίκησης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αρκετά αδύναμη σχέση μεταξύ των δύο», δήλωσε ο κ. Matthew Walsh, βοηθός διευθυντή και οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Με άλλα λόγια, τόνισε, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τον εκτοπισμό των αγοραστών κατοικιών από την αγορά.

Με βάση την ανάλυση, αυτοί οι επενδυτές δεν καταλαμβάνουν πραγματικά σημαντικό μέρος του αποθέματος κατοικιών και δεν εμποδίζουν τους παραδοσιακούς αγοραστές να αποκτήσουν τα σπίτια τους.

Οι επενδυτές αγόρασαν υφιστάμενες κατοικίες σε υψηλά ποσοστά σε ορισμένες περιοχές, διαπίστωσε η Moody’s, σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπροσωπεύοντας έως και το ένα τρίτο περίπου των αγορών. Αλλά ακόμη και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ιδιώτες αγοραστές έχουν εκτοπιστεί, δήλωσαν οι αναλυτές της Moody’s στο CNBC.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι περίπλοκη. Μέρος της πρόσφατης αύξησης της δραστηριότητας των επενδυτών ακινήτων οφείλεται στην εποχικότητα, καθώς περισσότερα σπίτια πωλούνται συνήθως την άνοιξη.

Επιπλέον, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων βρίσκονταν σε χαμηλότερο επίπεδο στις αρχές του 2024, προτού αυξηθούν τον Απρίλιο.

Οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ανέβαιναν, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τόσο τους τυπικούς αγοραστές κατοικιών όσο και τους επενδυτές.

Τι σημαίνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγοραστές και ενοικιαστές

Πολλοί επενδυτές νοικιάζουν μονοκατοικίες. Ενώ αυτό μπορεί να μην είναι καλό για τους πιθανούς αγοραστές, «είναι θετικό σημάδι» για τους ενοικιαστές, επειδή ενισχύει την προσφορά ενοικίων στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα που θεωρούνται μη κατοικήσιμα, τα επιδιορθώνουν και στη συνέχεια τα προσθέτουν ξανά στην αγορά, κάτι που είναι τελικά καλό για τους αγοραστές.

Σχετικά Άρθρα