MENU

Σχέδιο του ΥΠΕΝ για άμεση ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας

Εξετάζεται η διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης και στη βιομηχανία

«Γκάζι» στην αποθήκευση ενέργειας επιδιώκει να πατήσει το ΥΠΕΝ, με επενδυτικές ενισχύσεις που θα καλύπτουν μέρος του κόστους για την προμήθεια και εγκατάσταση μπαταριών. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει και πρόσθετα κίνητρα που έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τη διείσδυση αποθήκευσης στο σύστημα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα παραγωγών ΑΠΕ να εγκαταστήσουν μπαταρίες «πίσω από τον μετρητή» σε μονάδες τους που βρίσκονται σε λειτουργία -κατά βάση φ/β- καθώς και η γρηγορότερη έκδοση όρων σύνδεσης για αυτόνομες μπαταρίες, οι οποίες θα συμμετέχουν στην αγορά χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Οι επενδυτικές ενισχύσεις θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REPowerEU, ωστόσο ο τρόπος χορήγησης τους βρίσκεται υπό επεξεργασία. Πρόκειται για τα ποσά των επιδοτήσεων που προορίζονταν ειδικά για τις αυτόνομες μπαταρίες, στο πλαίσιο των δύο δημοπρασιών που σχεδιάζονταν, αλλά τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν.

Σχετικά με την εγκατάσταση μπαταριών «πίσω από το μετρητή» σε έργα ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ κλίνει στο να δώσει αυτή τη δυνατότητα οριζόντια, σε όλους τους παραγωγούς με υφιστάμενες μονάδες ενώ θα επιδιώξει την διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης και στη βιομηχανία.

Η σημασία των μπαταριών για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος

Τα παραπάνω μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης, αποσκοπούν στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, οι μπαταρίες αναμένεται να περιορίσουν τις περικοπές αλλά και το φαινόμενο των αρνητικών ή μηδενικών τιμών που προκαλεί εύλογες ανησυχίες σε παραγωγούς και επενδυτές από τον χώρο της Ενέργειας.

Επιπλέον, η αποθηκευμένη «πράσινη» ενέργεια μπορεί να συμβάλει και στη διατήρηση των χονδρεμπορικών τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου, που τα φ/β σταματούν να παράγουν και η συμμετοχή των ΑΠΕ μειώνεται.

Το βασικό σκεπτικό είναι ότι οι μπαταρίες θα αποθηκεύουν αποκλειστικά ενέργεια από ΑΠΕ, μειώνοντας ως ένα βαθμό τις περικοπές, και όταν τελικά διοχετεύεται στο σύστημα, θα πωλείται στην αγορά με την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή. Υπό αυτή την έννοια, οι μπαταρίες θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αξιοποιούν μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που παράγουν ακόμη και σε μεταγενέστερο χρόνο, αν η ζήτηση σε δεδομένες στιγμές δεν είναι αρκετή για να την απορροφήσει.

Σχετικά Άρθρα