Το 2023 οι χώρες της ΕΕ επένδυσαν περίπου 67 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, τις οποίες παρουσίασε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά αποβλήτων, αγορές γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερο εξοπλισμό για την παραγωγή.
Περίπου 40 δισ. ευρώ (60% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος) δαπανήθηκαν από επιχειρήσεις, τόσο από τους εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων και με την αποχέτευση) όσο και από εταιρείες εκτός των εξειδικευμένων παραγωγών, οι οποίες αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκύπτουν από την παραγωγική τους διαδικασία (π.χ. εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές τους στον αέρα).
Ο τομέας της κυβέρνησης και ο μη κερδοσκοπικός τομέας αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 40% των επενδύσεων.
Το μερίδιο των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος αντιπροσώπευαν το 1,8% του συνόλου πέρυσι.
Το 1,7% αφορά στις επενδύσεις των επιχειρήσεων και το 4,5% των κυβερνητικών επενδύσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε τις υπηρεσίες διαχείρισης λυμάτων και αποβλήτων. Το 2023, αντιπροσώπευαν το 41,6% και το 26,6% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αντίστοιχα.
Η προστασία του αέρα αντιπροσώπευε το 10,4% των επενδύσεων. Η γενική περιβαλλοντική διοίκηση, η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D) και η προστασία από την ακτινοβολία αντιπροσώπευαν το 8,4%.
Η προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου αντιστοιχούσε στο 6,4%, η προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στο 5,6% και η μείωση του θορύβου στο υπόλοιπο 1,1%.