MENU

Επένδυση 408 εκατ. δολ για την επέκταση του Dubai Mall

Το πρώτο σε επισκεψιμότητα εμπορικό κέντρο στον κόσμο

Το Dubai Mall, ήδη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο, επεκτείνεται, επένδυση που θα κοστίσει περίπου 408 εκατ. δολ.

Το λαμπερό εμπορικό συγκρότημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί ήδη 1.200 καταστήματα και 200 πωλητές τροφίμων και ποτών, ενυδρείο με 10 εκατ. λίτρα νερού, παγοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων, εσωτερική κινεζική πόλη, πάρκο εικονικής πραγματικότητας, θεματικό πάρκο SEGA και ένα από τα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία στον κόσμο.

Εκτεινόμενο σε 12 εκατ. τετραγωνικά πόδια επιφάνειας, το εμπορικό κέντρο συνδέεται επίσης με το Burj Khalifa, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου.

Η κατασκευάστρια, Emaar Properties, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο επέκτασης του κτιρίου, το οποίο θα προσθέσει 240 νέα πολυτελή καταστήματα και χώρους εστίασης και ποτών.

«Η νέα επέκταση του Dubai Mall είναι μια σπουδαία προσθήκη σε ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Mohamed Alabbar, ιδρυτής της Emaar. Υπογράμμισε ότι το σχέδιο αντανακλά τη φιλοδοξία του Ντουμπάι να προωθήσει τη θέση του «ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού.

Το Ντουμπάι έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία Covid-19, καθώς η πόλη άνοιξε τις πόρτες της στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου παρέμεινε κλειστό.

Τα ΗΑΕ εισήγαγαν βίζες για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους και 10ετείς «χρυσές» βίζες, χαλαρώνοντας τους νόμους περί ξένης ιδιοκτησίας για τις επιχειρήσεις και φιλοξενώντας μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις όπως η Expo 2020 και η COP 28.

Ο πληθυσμός τους σημείωσε άλμα – όπως και τα έσοδα από τον τουρισμό και τα ακίνητα – μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία προκάλεσε εισροή Ρώσων.

Το εμπορικό κέντρο, που σπάει τα ρεκόρ, φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο ενυδρείο εμπορικού κέντρου στον κόσμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα σε κλουβί και κατάδυση με καρχαρίες.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, το Ντουμπάι είχε καταγράψει ένα εντυπωσιακό άλμα 63% στις θεωρήσεις παραμονής που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Gulf News.

Πέρυσι, υποδέχτηκε ρεκόρ 105 εκατ. επισκεπτών, σύμφωνα με την Emaar – αύξηση 19% από το 2022.

Η Emaar Properties είναι μια πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Ντουμπάι, της οποίας οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι ο κυβερνήτης του Ντουμπάι Mohammed bin Rashid Al Maktoum και η Investment Corporation of Dubai, κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ. Η εταιρεία είχε καθαρή αξία ενεργητικού 37,6 δισ. δολ. στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τον Φεβρουάριο, ο ιδρυτής της Emaar ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο εμπορικό κέντρο στην περιοχή Creek Harbor του Ντουμπάι, το οποίο θα επιτρέπει στους επισκέπτες να οδηγούν μέσα σε αυτό με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανέφεραν οι Khaleej Times.

Σχετικά Άρθρα