Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ποια εταιρεία εκ των Helleniq Energy και Edison θα αποκτήσει το 100% της Elpedison, στην οποία μέχρι σήμερα συμμετέχουν από κοινού, με μερίδιο 50% έκαστη.
Στόχος και των δύο μετόχων είναι η επιτάχυνση της εσωτερικής εξαγοράς που δρομολογείται, με τις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της Σύμβασης Αγοραπωλησίας (Share Purchase Agreement – SPA) να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι το SPA αποτελεί σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας.
Αφενός γιατί πρόκειται για το νομικό έγγραφο που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών -όταν αποφασιστεί ποιος θα αποκτήσει το 100% της Elpedison- και αφετέρου γιατί θα καθορίσει και τη διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εξαγοράς.
Το σκέλος που αφορά την υποβολή προσφορών βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για αρκετούς γύρους, προκειμένου οι δύο εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης (αύξησης) των προσφερόμενων τιμημάτων, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.
Στο προσκήνιο το SHA
Αντικείμενο πυρετωδών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο μέρη είναι επίσης και η κατάρτιση της Συμφωνίας Μετόχων (Shareholders’ Agreement – SHA), η οποία θα υπογραφεί όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Πάντως, η πρόθεση των Helleniq Energy και Edison να αποκτήσουν το 100% της καθετοποιημένης Elpedison, «δείχνει» ότι επιθυμούν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πορεία στην εγχώρια ενεργειακή αγορά ενώ σχετίζεται και με την απόκλιση στη προσέγγισή τους αναφορικά με νέες επενδύσεις.
Από την πλευρά της, η Helleniq Energy στοχεύει η δραστηριοποίησή της στην αγορά ρεύματος και φ.α. να γίνεται στο πλαίσιο ενός μόνο εταιρικού βραχίονα, με το αποτέλεσμα της εξαγοράς να αποσαφηνίζει τις πιθανές εξελίξεις της επόμενης μέρας και για το μερίδιο 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει στην κατοχή της.
Με πελατολόγιο της τάξης των 300.000 καταναλωτών στη μέση και τη χαμηλή τάση (σύμφωνα με στοιχεία του Φεβρουαρίου), η Elpedison είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, ανέρχεται στα 820 MW.
Στη Θεσσαλονίκη, δρομολογεί επίσης δύο νέα project, μία μονάδα φ.α. ισχύος 800 MW καθώς και μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, το «Thessaloniki FSRU» στον Θερμαϊκό, για την οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του market test.