MENU

Έκοψε κορδέλα ο Πύργος του Πειραιά – Ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα projects της εταιρίας Dimand

Κορδέλα έκοψε χθες (4/6) το βράδυ ο Πύργος του Πειραιά ο οποίος αποκτά «ζωή» μετά από 47 χρόνια. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας Dimand και φορέων της πόλης πραγματοποοιήθηκαν τα εγκαίνια σε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του εν λόγω έργου, εκτιμώντας ότι «συνδέεται με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα δρομολογηθούν αντίστοιχα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος στάθηκε στη συμβολή του Δήμου Πειραιά της Prodea, της EBRD και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προς την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου. «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα όταν το αναλάβαμε 2020 μέσα στην πανδημία, είχε μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο ήταν δύσκολη επιχειρηματική απόφαση. Το 2022 εν τελεί που ξεκινήσαμε, πέσαμε πάνω στον πόλεμο της Ουκρανίας που μας διπλασίασε το κόστος αλλά και στο γεγονός πως καμία εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχε κάνει υψηλό κτίριο και ευτυχώς βρέθηκε η ΤΕΡΝΑ που έβαλε πλάτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την ομιλία του , έκανε λόγο για μια ‘ιστορική μέρα’ για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω από όλα περηφάνια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά. Τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια, μισό αιώνα, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που κατασκευάστηκε αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί. Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο. Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου. Ο Πύργος ήταν ο κοιμώμενος γίγαντας του λιμανιού. Πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε εδώ ζήσαμε αυτό τον Πύργο ως ένα κουφάρι, από μπετό και γυαλί. Υπήρχαν στην όψη του γιγαντιαίες διαφημίσεις που έκρυβαν την ασχήμια του, ακούγαμε διάφορες θεωρίες πως ο Πύργος έχει στατικά προβλήματα, πως ο Πύργος γέρνει, ότι ο Πύργος μπάζει και άλλους παρόμοιους αστικούς μύθους. Σήμερα όμως ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο, πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας και όσο και εάν φαίνεται περίεργο, είναι στον Πειραιά. Η λαμπερή του πρόσοψη, στην οποία αντανακλάται ο ουρανός και η θάλασσα του Πειραιά φωτίζει όχι μόνο την πόλη, αλλά νομίζω και τις καρδιές των πολιτών. Η αξιοποίηση του Πύργου είναι πραγματικά ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία είναι περήφανος, όχι μόνο εγώ αλλά και η δημοτική μας ομάδα. Αποδείξαμε ως δημοτική αρχή πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Με σχέδιο, επιμονή αλλά κυρίως σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό τοπόσημο μοναδικής αισθητικής.»

Ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας

Το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 23 ορόφων που έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 50 χρόνια θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Αποτελεί δε ένα από τα μεγάλα projects της Dimand που ενδέχεται να ρευστοποιηθούν έως το τέλος του 2024, προσφέροντας ρευστότητα και συμβάλλοντας στην κερδοφορία της.

«Πράσινη» επένδυση 80 εκατ. ευρώ

Αναλυτικότερα, ο Πύργος Πειραιά αφορά σε συνολική επένδυση της τάξης των 80 περίπου εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ ο δήμος Πειραιά αναμένει έσοδα πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως όπως έχει ήδη αναφέρει ο παραχωρών του κτιρίου και οικοπέδου.

Σημειώνεται πως το τεχνικό έργο είχε αναλάβει και ολοκληρώνει η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η θέση του Πύργου είναι απολύτως εμπορεύσιμη, καθώς βρίσκεται επί της Ακτής Μιαούλη με ισχυρές συγκοινωνιακές υποδομές, όπως είναι ο Ηλεκτρικός και εσχάτως το Μετρό.

Αν και οι θέσεις στάθμευσης στον Πύργο Πειραιά περιορίζονται μόλις σε 44, υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων σε γειτονικό πάρκινγκ του ΟΛΘ, αλλά και η δημιουργία πεζογέφυρας (από τον ΟΛΘ και το Δήμο Πειραιά) που θα συνδέει το χώρο στάθμευσης με τον τρίτο όροφο του Πύργου.

Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου έγιναν ήδη από τη φάση προκατασκευής, με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταϊκά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.

Σχετικά Άρθρα