MENU

Αυτόνομη χρηματιστηριακή παρουσία του κατασκευαστικού τομέα εξετάζει ο όμιλος Metlen

Η θυγατρική ΜΕΤΚΑ διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 600 εκατ. ευρώ

Ο προδιαγεγραμμένος μετασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίος στους τομείς ενέργειας και μεταλλουργίας έχει ήδη αποτυπωθεί, ωστόσο ο οργανισμός που μετονομάστηκε σε Metlen έχει προσδοκίες για τον τρίτο βραχίονά του που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες σε κατασκευές και παραχωρήσεις.

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, ο επικεφαλής της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι έως το 2026 ο εν λόγω βραχίονας ενδέχεται αν έχει αυτόνομη χρηματιστηριακή εκπροσώπηση.

Το γεγονός της δημόσιας αποστροφής αιφνιδίασε τους επικεφαλής του τομέα, οι οποίοι ωστόσο έχουν δεσμευθεί εσωτερικά στα «κιτάπια» του ομίλου πως θα διπλασιάσουν λειτουργική κερδοφορία το 2024 (25 εκατ. ευρώ) και περαιτέρω ενίσχυση στα 50 εκατ. ευρώ το 2025.

Στο τέλος του 2023, η εταιρεία που με τη σημερινή της οντότητα μετρά περίπου ένα χρόνο δραστηριότητας μετά την απόφαση απόσχισης του κλάδου κατασκευών, εμφάνιζε υπόλοιπο εκτελούμενων έργων υποδομών ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σύντομα στα 800 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και έργα που βρίσκονταν σε ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω δε αφορούν σε έργα που εδράζονται και εκτελούνται στην Ελλάδα, εξαιρώντας τις συμβάσεις του τομέα για έργα στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος του 2023, ο κύκλος εργασιών της ΜΕΤΚΑ και της Μ Παραχωρήσεις, της συγγενούς εταιρείας ανήλθε σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 117 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος τομέα διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 όπου τα EBITDA του τομέα είχαν ανέλθει σε περίπου 13 εκατ. ευρώ (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεις).

Το χαρτοφυλάκιο έργων

Η εταιρεία είναι ήδη ανάδοχος σε δημόσια έργα, ενώ διεκδικεί νέες δημόσιες συμβάσεις και ιδιωτικά έργα της περιόδου.

Σημειώνεται ότι μέσω θυγατρικής του ανακατασκευάζει το Athens Heart στην οδό Πειραιώς με στόχο τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων (για λογαριασμό της Premia Properties), το νέο data center της Digital Realty, έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου του ομίλου Sani/Ikos στην Κρήτη, την κατασκευή του νέου mall της Lamda Development στο Ελληνικό (Marina Galleria), την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ίδια έκταση σε κοινοπραξία με την Intrakat, αλλά και την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού επίσης σε κοινοπραξία.

Πέραν των ιδιωτικών έργων, η εταιρία υλοποιεί δημόσιες υποδομές και έργα ΣΔΙΤ.

Πρόσφατα παρέδωσε το σύνολο του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία» (έχει παραδοθεί η παράκαμψη Αμφιλοχίας 17 χλμ.), συνολικού μήκους σχεδόν 49 χλμ. και προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες στο έργο της επέκτασης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής προς Μέγαρα (100 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ ως γνωστόν έχει συμμετοχή 50% στο οδικό ΣΔΙΤ του FlyOver Θεσσαλονίκης και θα κατασκευάσει το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, έχει συμμετοχή σε projects όπως η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη, αναμένει την υπεγράφη του έργου ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία (σε σχήμα με την ΑΤΕΣΕ), ενώ επίσης διεκδικεί έργα στον ΟΛΘ (σε κοινοπραξία με την ΤΕΚΑΛ).

Σχετικά Άρθρα