MENU

ΙΕΑ: Δεν «ματσάρονται» οι εθνικές πολιτικές για τις ΑΠΕ με τους στόχους της COP28

Ανεπαρκείς οι πολιτικές για το στόχο τριπλασιασμού των ΑΠΕ ως το 2030

Οι φιλοδοξίες και τα σχέδια εφαρμογής πολλών χωρών σε μεμονωμένα πλαίσια δεν συνάδουν ακόμη με τον συλλογικό στόχο που έχει τεθεί στο COP28 για τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας.

Σε αυτή την πρόταση καταλήγει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) «COP28 Tripling Renewable Capacity Pledge». Οι επίσημες δεσμεύσεις ανέρχονται σε 1.300 GW και μόλις το 12% αυτού απαιτείται για την επίτευξη του παγκόσμιου τριπλασιασμού που έχει τεθεί στο Ντουμπάι.

Νέα ανάλυση ανά χώρα από τον IEA, που καλύπτει σχεδόν 150 χώρες παγκοσμίως, διαπιστώνει ότι οι εγχώριες φιλοδοξίες των κυβερνήσεων προχωρούν πολύ περισσότερο, αντιστοιχώντας σε σχεδόν 8000 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι καλές προϋποθέσεις και η ανάγκη για «τρέξιμο»

Παράλληλα, σε περίπτωση που οι χώρες συμπεριλάβουν όλες τις υπάρχουσες πολιτικές, τα σχέδια και τις εκτιμήσεις τους στα νέα ΕΣΕΚ τους, τα οποία θα περιλαμβάνουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030 και νέους στόχους για το 2035, θα αντικατοπτρίζουν το 70% των απαιτούμενων μέχρι το 2030 για να επιτευχθούν.

Αυτό υποδηλώνει «μεγάλο περιθώριο» για τις χώρες να ευθυγραμμίσουν τα NDC (ΕΣΕΚ) τους με τις εγχώριες φιλοδοξίες τους. Η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες πρέπει επίσης να επιταχύνουν την εφαρμογή.

Ταυτόχρονα, οι χώρες πρέπει να κινήσουν τις φιλοδοξίες τους πιο ψηλά για να ευθυγραμμιστούν με τον τριπλασιασμό του στόχου που αντιστοιχεί σε 11.000 GW εγκατεστημένης ισχύος.

«Στη COP28, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία, η οποία είναι μια από τις κρίσιμες ενέργειες για να κρατηθούν ζωντανές οι ελπίδες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.

Σχετικά Άρθρα