MENU

Γιατί το «unbossing» κάνει τους Gen Zers καλύτερους εργαζόμενους

Τι λένε οι ειδικοί σε θέματα προσλήψεων

Η περικοπή του κόστους, η αποστροφή της Gen Z για τη διοίκηση, η εργασία εξ αποστάσεως και η αυξημένη πίεση στην απόδοση είναι παράγοντες για τους οποίους τα μεσαία στελέχη διαπιστώνουν ότι οι θέσεις εργασίας τους κινδυνεύουν περισσότερο.

Το μεγάλο «unbossing» βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ οι επικριτές πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας πιο επίπεδης εταιρικής δομής θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έλλειψη καθοδήγησης, σύμφωνα με τους ειδικούς στις προσλήψεις, υπάρχουν και οφέλη.

Και ένα από αυτά μπορεί να είναι ότι οι Gen Zers γίνονται καλύτεροι στη δουλειά τους.

Η Sophie O’Brien, ειδικός στις προσλήψεις Gen Z και ιδρύτρια του πρακτορείου προσλήψεων Pollen Careers, δήλωσε ότι ο ρόλος ενός μεσαίου διευθυντή είναι να « διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους νεότερους.

Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό δεν είναι παραγωγικό και περιορίζει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των ανθρώπων». «Η πιο αποτελεσματική ανάπτυξη της ομάδας είναι όταν οι άνθρωποι έχουν αυτονομία και την ελευθερία να αποτύχουν», πρόσθεσε.

Η O’Brien ισχυρίζεται ότι τα “φρέσκα μυαλά” είναι συχνά πιο αποτελεσματικά στο να εντοπίζουν προβλήματα σε μια εταιρεία, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανατροπή της δομής ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.

Το να μην έχουν έναν διαχειριστή να διαλέγει τη δουλειά τους θα μπορούσε να ωφελήσει τους Gen Zers που δεν αισθάνονται ότι πρέπει να τους πατρονάρουν.

Η O’Brien δήλωσε ότι οι διαχειριστές μπορεί να έχουν «επιζήμιο αντίκτυπο» στην παραγωγικότητα των Zoomers, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη τους δουλειά.

«Μπορεί να τους αποθαρρύνει και να τους κάνει να αμφιβάλλουν ή να αμφισβητούν τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους», τόνισε.

Η έλλειψη πολλαπλών επιπέδων διοίκησης θα δώσει στους Zoomers «μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία», δήλωσε η O’Brien, «και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ενδυνάμωση, τη δημιουργικότητα και την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για τη δουλειά τους», κατέληξε.

Να το κάνουμε σωστά

Όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις εταιρείες που καταργούν τα μεσαία στελέχη λένε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το νεαρότερο προσωπικό δεν θα λάβει την καθοδήγηση που απαιτείται για να ανέβει στην ιεραρχία.

Τέτοια ζητήματα, ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν μόνο αν οι εταιρείες δεν το χειριστούν σωστά, δήλωσε η O’Brien.

Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι προσληφθέντες θα νιώσουν υποστήριξη είναι να εισαχθούν προγράμματα καθοδήγησης, διότι έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι ανθρώπους από διαφορετικές ομάδες με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης.

«Αυτό δεν ωφελεί μόνο τους πιο νεαρούς υπαλλήλους αλλά και τους μέντορες», υπογράμμισε.

Η δημιουργία χώρου για περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, κατανόηση και καλύτερη εργασιακή κουλτούρα.

Το «Unbossing» μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε

Αν και οι millennials βρίσκονται σήμερα πιθανότατα στη γραμμή πυρός, το μεγάλο unbossing μπορεί να αφορά οποιονδήποτε. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι μια κλήση αφύπνισης για όσους κάνουν coasting, «σιωπηλή παραίτηση» ή απλά βρίσκονται σε λάθος δουλειά.

Η Catherine Rymsha, επισκέπτρια λέκτορας στο μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell, δήλωσε ότι η περικοπή των μεσαίων στελεχών «ανακουφίζει από το χρόνο και το κόστος της αναβάθμισης και της εξέλιξής τους σε αποτελεσματικούς ηγέτες.

Οι εταιρείες μειώνουν τα διευθυντικά στελέχη για να «ξεχωρίσουν τα ταλέντα που δεν αποδίδουν», δήλωσε η Rymsha, ενώ προωθούν την επόμενη γενιά ηγετών για να βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη αυτών των ανθρώπων όσο και στη διατήρηση του αποτελέσματος, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Joe Camberato, διευθύνοντα σύμβουλο της αγοράς fintech National Business Capital, όλα καταλήγουν στο ποιος φέρνει αξία και ποιος όχι.

«Αν θέλετε να προστατέψετε τη δουλειά σας, μην επικεντρώνεστε μόνο στον τίτλο ή την περιγραφή της θέσης εργασίας σας. Επικεντρωθείτε σε αυτό που φέρνει πραγματική αξία στην εταιρεία, το τμήμα ή την ομάδα σας και κάντε τα πάντα για να το πετύχετε», σημείωσε.

Ο Camberato δήλωσε ότι οι υπάλληλοι όλων των γενεών, από τους Boomers έως τους Gen Zers, πρέπει να εξελίσσονται, ειδικά καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται.

«Πρέπει να αγκαλιάζετε την αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες για να συνεχίσετε να προσφέρετε αξία στην εταιρεία σας και στη θέση σας. Αν δεν το κάνετε, κινδυνεύετε να μείνετε πίσω και χωρίς δουλειά», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα