MENU

Ο «χρυσός» κανόνας για να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα

Ποια είναι η μέθοδος 50/20/20/10

Η 27χρονη Libby Brooks που ζει στο Ουισκόνσιν μας περιγράφει πώς κατάφερε να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό της, όταν αποφάσισε να μετακομίσει από το σπίτι των γονιών της.

Με στόχο το μηδενισμό των χρεών της ακολούθησε το “χρυσό” κανόνα 50/20/20/10, ο οποίος προσαρμοσμένος στα δικά της δεδομένα έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

“Ξεκίνησα την πρώτη μου δουλειά μετά το κολέγιο τον Ιανουάριο του 2020 ως υπεύθυνη έργου στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Ο αρχικός μισθός ήταν 65.000 δολάρια. Προηγουμένως εργαζόμουν ως μπάρμαν και σερβιτόρα κατά τη διάρκεια του κολεγίου, οπότε ήταν ένα άλμα στο εισόδημά μου.

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στην εταιρία, ζούσα στο σπίτι με τους γονείς μου, οπότε τα έξοδά μου ήταν χαμηλά και το διαθέσιμο εισόδημά μου υψηλό. Την περίοδο της COVID, είχα την τάση να ψωνίζω από το διαδίκτυο, ξοδεύοντας υπερβολικά σε ρούχα. Δεν έκανα απογραφή των πραγμάτων που αγόραζα ή δεν σκεφτόμουν αν τα χρειαζόμουν πραγματικά.

Η συμπεριφορά μου άρχισε να αλλάζει γύρω στον Αύγουστο του 2020, επειδή ήθελα να μετακομίσω από το σπίτι των γονιών μου. Συνειδητοποιώντας πόσα θα χρειαζόμουν για την εγγύηση και τα έπιπλα με έκανε να θέλω να βάλω τα οικονομικά μου υπό έλεγχο.

Το “ταξίδι” μου στον προϋπολογισμό έχει εξελιχθεί από τότε που άρχισα να αποταμιεύω για να μετακομίσω. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατάφερα να εξατομικεύσω το σύστημα του προϋπολογισμού μου ανάλογα με τους οικονομικούς μου στόχους και να νιώθω ότι ελέγχω περισσότερο το χρέος και τις καταναλωτικές μου συνήθειες.

Ο κανόνας 50/30/20 ήταν μια εύκολη εισαγωγή στον προϋπολογισμό

Όταν άρχισα για πρώτη φορά να σκέφτομαι τον προϋπολογισμό, χρησιμοποιούσα ένα λογιστικό φύλλο για να παρακολουθώ σε τι ξόδευα τα χρήματά μου και το ποσό. Διάβασα μερικά προσωπικά οικονομικά βιβλία, και έτσι έπεσα πάνω στον κανόνα 50/30/20.

Ο κανόνας ήταν πολύ απλός και εύκολα κατανοητός για μένα, σαν μια εξίσωση. Μπορούσα απλώς να πάρω το εισόδημα που έφτανε στον τραπεζικό μου λογαριασμό και να το διαιρέσω σε αυτά τα διαφορετικά ποσοστά. Το 50% του εισοδήματός μου πηγαίνει στις ανάγκες, το 30% στις επιθυμίες και το 20% στις αποταμιεύσεις.

Στα αναγκαία έξοδα, είχα 100 δολάρια στην άκρη κάθε μήνα για τα έξοδα του σκύλου μου, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της περιποίησης. Και αργότερα, όταν μετακόμισα σε διαμέρισμα με το φίλο μου, ξόδευα περίπου 800 δολάρια το μήνα για ενοίκιο.

Πήγαινα στη δουλειά μου με το αυτοκίνητό μου και η βενζίνη κόστιζε μεταξύ 300 και 400 δολαρίων το μήνα, ξόδευα επίσης χρήματα για ψώνια και ιατρικά έξοδα.

Στα μη ουσιώδη έξοδα, έβαζα στον προϋπολογισμό μου περίπου 200 δολάρια το μήνα για φαγητό με φίλους και 300 με 500 δολάρια για ψώνια.

Μέσα στο 20% που έβαζα για αποταμίευση, συνεισέφερα συνήθως περίπου 200 δολάρια στον αποταμιευτικό λογαριασμό μου και 100 δολάρια στο ταμείο έκτακτης ανάγκης με κάθε μισθό, δηλαδή περίπου δύο φορές το μήνα.

Κατάφερα να μετακομίσω από το σπίτι των γονιών μου σε ένα διαμέρισμα με τον σύντροφό μου τον Ιανουάριο του 2021. Μοιράσαμε την εγγύηση και το ενοίκιο του πρώτου και του τελευταίου μήνα εξίσου μεταξύ μας. Αποταμίευσα το 20% του μισθού μου μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου για να έχω την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσω.

Μεταπήδησα στον κανόνα 50/20/20/10

Χρησιμοποίησα τον κανόνα 50/30/20 μέχρι το τέλος του 2021, αλλά άρχισα να αισθάνομαι απογοήτευση επειδή φαινόταν ότι μου τελείωναν τα χρήματα κάθε μήνα.

Έβαζα το 20% στις αποταμιεύσεις, αλλά αφού έμαθα περισσότερα για τα προσωπικά οικονομικά, ήθελα να ξοδεύω περισσότερα για τους οικονομικούς μου στόχους. Θέλω να απαλλαγώ από χρέη μέχρι τα 30 μου χρόνια, πράγμα που σημαίνει να συνεισφέρω περισσότερα από την ελάχιστη μηνιαία πληρωμή μου για το χρέος του αυτοκινήτου και του φοιτητικού δανείου μου και να βάλω περισσότερα χρήματα στο ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, κάθε φορά που έβαζα πάνω από 100 δολάρια στο ταμείο έκτακτης ανάγκης ή σε οποιονδήποτε άλλο οικονομικό στόχο μέσα σε ένα μήνα, ένιωθα ότι μου τελείωναν τα χρήματα. Έβαζα όλα τα έξοδά μου, απαραίτητα και μη, σε μια πιστωτική κάρτα για να κερδίσω τα οφέλη από τους πόντους, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να τραβήξω χρήματα από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για κάποιους μήνες προκειμένου να καλύψω αυτόν τον λογαριασμό.

Τροποποίησα τον κανόνα για να εξοφλήσω το χρέος μου πιο γρήγορα

Συνειδητοποίησα ότι ο κανόνας 50/30/20 δεν ανταποκρινόταν πραγματικά στους οικονομικούς μου στόχους για την αποπληρωμή του χρέους.

Έπεσα πάνω σε έναν δημιουργό του TikTok που μιλούσε για τον κανόνα προϋπολογισμού 50/20/20/10. Αυτό σήμαινε την κατανομή του 50% στα απαραίτητα, του 20% στα μη απαραίτητα, του 20% στις αποταμιεύσεις και του 10% στις επενδύσεις. Στις αρχές του 2022, αποφάσισα να βάλω τη δική μου εκδοχή σε αυτή τη μέθοδο και να χρησιμοποιήσω το τελευταίο 10% για τους οικονομικούς μου στόχους, όπως η αποταμίευση και η αποπληρωμή των χρεών μου.

Άλλαξα δουλειά τον Απρίλιο του 2022 και ο σημερινός μου μισθός είναι 109.000 δολάρια. Το μήνα περίπου 5.800 δολάρια. Έχω προϋπολογίσει 3.100 δολάρια για τα απαραίτητα, 1.075 δολάρια για τα μη απαραίτητα, 650 δολάρια για αποταμιεύσεις και περίπου 960 δολάρια για τον κάδο των οικονομικών μου στόχων. Αυτό δεν αναλύεται ακριβώς σε ένα πλαίσιο 50/20/20/10, αλλά βλέπω τον κανόνα περισσότερο ως κατευθυντήρια γραμμή.

Αρραβωνιάστηκα τον Φεβρουάριο του 2023, οπότε αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το 10% των οικονομικών στόχων για την αποταμίευση για τον γάμο μου αντί για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά το γάμο μου, η κατανομή μπορεί να αλλάξει.

Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι με τον προϋπολογισμό σας

Έπρεπε να μειώσω τις δαπάνες για ψώνια, αλλά νιώθω καλύτερα για τους οικονομικούς μου στόχους
Από τότε που πέρασα στον κανόνα 50/20/20/10, αισθάνομαι λιγότερο αγχωμένη. Προηγουμένως, ήταν πιο δύσκολο να ιεραρχήσω τους οικονομικούς στόχους και ένιωθα ότι ξεπερνούσα τον προϋπολογισμό, παρόλο που συνήθως μπορούσα να καλύψω τα έξοδά μου στο τέλος.

Τώρα που αύξησα τον προϋπολογισμό των αποταμιεύσεών μου και μείωσα τις περιττές δαπάνες μου, αισθάνομαι πιο σίγουρη για τα οικονομικά μου. Έχω ρυθμίσει μια αυτόματη κατάθεση σε πολλούς λογαριασμούς αποταμίευσης, ώστε να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο και να μην χρειάζεται να το σκέφτομαι.

Αυτή τη στιγμή, το επίκεντρο είναι η αποταμίευση για τον γάμο μου, αλλά με αυτό το σύστημα προϋπολογισμού, σχεδιάζω να εξοφλήσω το φοιτητικό δάνειο και τις δόσεις του αυτοκινήτου μου μέχρι το 2029. Έχω πλήρη εικόνα για το πού πηγαίνουν τα χρήματά μου κάθε μήνα, οπότε ξέρω πόσα μπορώ να διαθέσω για να ρίξω στα χρέη μου με στόχο να τα μηδενίσω.”

Σχετικά Άρθρα